Забезпечення медичних працівників засобами індивідуального захисту та санітарно-гігієнічним одягом

Норми видачі засобів індивідуального захисту та санітарно-гігієнічного одягу істотно відрізняються та залежать від спеціалізації медичних працівників

Законодавчо видача працівникам засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) передбачена статтею 8 ЗУ «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII та статтею 163 КЗпП. Безпосередній порядок забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими ЗІЗ затверджено наказом Держгірпромнагляду від 24.03.2008 № 53 (далі — Порядок № 53).

Відповідно до пункту 1.2 Порядку № 53 на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також роботах, пов’язаних із забрудненням, або тих, що здійснюються в несприятливих метеорологічних умовах, працівникам безоплатно за встановленими нормами видають спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту.

Забезпечення медичних працівників засобами індивідуального захисту та санітарно-гігієнічним одягомЧитайте: "Сертифікація ISO: як розробити Настанову з якості"

Придбання, комплектування, видачу та утримання засобів індивідуального захисту, відповідно до законодавства, забезпечує роботодавець за свій рахунок.

Якщо один вид спецодягу чи спецвзуття замінюють на інший, то захисні властивості таких ЗІЗ та умови праці для працівника не мають погіршуватися.

Видача засобів індивідуального захисту для медичних працівників передбачена Галузевими нормами безплатної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту (далі — Галузеві норми) та Нормами безплатної видачі санітарно-гігієнічного одягу, санітарного взуття і санітарного приладдя працівникам установ, підприємств і організацій системи охорони здоров’я (далі — Санітарні норми), затвердженими наказом МОЗ СРСР від 29.01.1988 № 65. Ці норми є чинними на території України та зареєстровані у Реєстрі нормативно-правових актів з охорони праці під шифром НПАОП 85.0-3.01-88.

Норми видачі засобів індивідуального захисту та санітарно-гігієнічного одягу істотно відрізняються та залежать від спеціалізації медичних працівників.

Так, норми видачі засобів індивідуального захисту для лікарів визначено пунктами 1-20 додатку 1 таблиці Галузевих норм. Наприклад, лікарям та молодшим спеціалістам з медичною освітою в операційних, перев’язувальних і гіпсувальних кімнатах, родових та післяродових палатах молодшим спеціалістам з медичною освітою фельдшерсько-акушерських пунктів мають видавати:

  • фартух непромокальний;
  • рукавиці гумові (чергові).

Якщо під час роботи в операційних використовується електроінструмент, додатково видають калоші діелектричні (чергові), під час роботи з кварцовими лампами — захисні окуляри (до зносу).

Забезпечення медичних працівників засобами індивідуального захисту та санітарно-гігієнічним одягомЧитайте: "Профілактика внутрішньолікарняних інфекцій"

Пунктом 3 таблиці Галузевих норм лікарям, молодшим спеціалістам з медичною освітою процедурних кабінетів, хірургічних, гінекологічних, урологічних, стоматологічних та дерматовенерологічних відділень і кабінетів передбачена видача непромокальних фартухів та гумових рукавиць (чергових).

Зауважимо, що відповідно до законодавства керівники медичних закладів мають забезпечувати працівників, які виконують роботи в осередках особливо небезпечних і небезпечних інфекційних хвороб, спеціальним одягом, взуттям і захисними засобами з урахуванням особливостей інфекційної хвороби, чинників передачі інфекції та виконуваної роботи (стаття 37 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III).

Норми видачі санітарно-гігієнічного одягу та санітарного взуття для лікарів визначено у пунктах 1, 6, 7 таблиці додатку 2 Санітарних норм. Наприклад, молодших спеціалістів з медичною освітою ЛПЗ мають забезпечити таким санітарно-гігієнічним одягом та санітарним взуттям:

  • халат бавовняний (строк носіння 24 місяці);
  • ковпак або косинка бавовняна(строк носіння 24 місяці);
  • рушник (строк носіння 24 місяці);
  • щітку для миття рук (чергова).

При цьому молодшим спеціалістам з медичною освітою та молодшим медичним сестрам замість халата можна видавати бавовняні плаття та фартух строком носіння 24 місяці.

На час чергування у стаціонарі, будинку дитини або роботи у стерильних блоках — тапочки (строк носіння становить 12 місяців); молодшим спеціалістам з медичною освітою хірургічного профілю замість тапочок можна видавати взуття профілактичне (також на 12 місяців).

Під час роботи в операційних, перев’язувальних кімнатах стаціонарів, родових та післяродових палатах:

  • плаття бавовняне (для жінок) строком носіння 24 місяці;
  • сорочка та брюки бавовняні (для чоловіків) строком носіння 24 місяці;
  • панчохи (шкарпетки) бавовняні білі строком носіння 12 місяців;
  • бахіли (чергові).

Відповідно до пункту 2 таблиці Санітарних норм зубному техніку мають видати бавовняні халат, ковпак або косинку строком носіння 24 місяці.

Забезпечення медичних працівників засобами індивідуального захисту та санітарно-гігієнічним одягомЧитайте: "Вимоги до зберігання лікарських засобів у закладі охорони здоров’я"

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді