Перевірки стоматологій з питань праці: хто перевіряє і чи має на це право

Автор
засновник Юридичної компанії «Medcraft», експерт з медичного права
Які органи можуть завітати до стоматології з перевіркою з питань праці, що перевірятимуть і чи законні такі перевірки, розповідаємо в статті

♔ PREMIUM-курс для керівника стоматології

Контрольні функції у сфері праці покладені на Держпраці. Планових перевірок щодо дотримання законодавства про працю Держпраці не проводить. Це робить перевірки неочікуваними, а час на підготовку — меншим.

✅✅✅ Медична документація стоматологічного закладу: перелік форм

Хто перевіряє

Реалізують контрольні функції у сфері праці посадові особи Держпраці та її територіальних органів — інспектори праці.

1 січня 2017 року право проводити перевірки у сфері праці та зайнятості, накладати штрафи за порушення, складати протоколи про адміністративні правопорушення делеговано й органам місцевого самоврядування (далі — ОМС). Це передбачають статті 17,18 та 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та пункт 2 частини 1 статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КпАП).

Контрольні повноваження у сфері праці отримали виконавчі органи міських рад, міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад.

Посадовцям ОМС, обов’язками яких передбачено контрольні повноваження у сфері праці, Держпраці видає службове посвідчення інспектора праці. Посадові особи, уповноважені виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад проводити перевірки в сфері праці, мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені частинами 1—4 статті 41 КпАП, із 01.01.2017 (п. 2 ч. 1 ст. 255 КпАП).

Держпраці зобов’язане виконувати нагляд за тим, як ОМС виконуватимуть делеговані повноваження. Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю затверджено постановою КМУ від 21.08.2019 № 823 (далі — Порядок № 823).

Чи можлива перевірка на основі анонімної скарги?

Що і за яких умов перевіряють

ОМС можуть перевіряти всіх роботодавців — як юридичних осіб усіх форм власності, так і ФОП. Вони контролюють, чи в закладі:

  • оплачують працю своєчасно та повністю
  • дотримуються мінімальних гарантій в оплаті праці
  • мають оформлені трудові відносини

Підстави для інспекційного відвідування визначені пунктом 5 Порядку № 823.

ДПС, Держстат, ПФУ щомісяця аналізують інформацію з державних реєстрів та повідомляють Держпраці про ймовірні порушення. До зони ризику і контролю потрапляють роботодавці, які використовують працю фізичних осіб на умовах цивільно-правових договорів (ЦПД), переукладають їх упродовж року.

NB! Якщо на підприємстві понад 30% осіб працюють за ЦПД, чекайте на інспектування.

Держпраці проводять інспекційні відвідування, зокрема, за зверненням працівника щодо порушення стосовно нього законодавства про працю, фізичної особи, стосовно якої порушено правила оформлення трудових відносин.

⭐ Чи перенесе ДПС перевірку, якщо директор у відпустці або відрядженні?

Чи законні перевірки

Попри те, що немає закону про порядок проведення перевірок, Держпраці має право їх проводити.

Дотримання роботодавцями законодавства щодо укладення трудового договору (ст. 259 КЗпП) може перевіряти Податкова служба.

Оподаткування при виконанні роботи за трудовим договором і договором підряду різниться. Під час податкової перевірки може постати запитання: чи це не підміна трудового договору договором підряду.

Фактичну перевірку можуть проводити на підставі рішення керівника органу податкової служби, якщо отримали в установленому законодавством порядку інформацію про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та виплати роботодавцями доходів у вигляді зарплати без сплати податків до бюджету (відповідно до п. 80.2.7 ст. 80 Податкового кодексу України; далі — ПК).

✅✅✅ Чи правомірно ввести посаду стоматолога в ЦПМСД

Під час фактичної перевірки дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин із працівниками (найманими особами), зокрема, з тими, яким установлено випробування, перевіряють належне оформлення трудових відносин, з’ясовують питання ведення обліку роботи, виконаної працівником, обліку витрат на оплату праці, відомості про оплату праці працівника.

Щоб з’ясувати факт належного оформлення трудових відносин із працівником, який здійснює трудову діяльність, можуть використовувати документи, що посвідчують особу, або інші документи, які дають змогу її ідентифікувати (посадове посвідчення, посвідчення водія, санітарну книжку тощо) (п. 80.6 ст. 80 ПК).



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді