Програма «Безкоштовна діагностика» — що очікує пацієнтів з липня 2019 року

Уже в 2019 році Національна служба здоров’я оплачуватиме затверджений перелік діагностичних та лікувальних послуг за принципом «гроші ідуть за пацієнтом». На громадське обговорення винесені дві постанови Кабінету Міністрів України, в котрих іде мова про подальшу трансформацію медичної галузі.

Програма «Безкоштовна діагностика» запрацює з липня 2019 року. З 1 квітня 2019 року в Полтавській області стартує програма оплати медичних послуг на рівні стаціонарів за принципу «гроші ходять за пацієнтом».

Програма «Безкоштовна діагностика» — що очікує пацієнтів з липня 2019 рокуЧитайте: "Зарплата лікарів КНП в 2019-му"

Уже з липня 2019 року НСЗУ оплачуватиме 54 діагностичні та лікувальні послуги в рамках програми «Безкоштовна діагностика». Щоб скористатись перевагами цієї програми, єдине, що необхідно буде зробити пацієнту — звернутися до свого сімейного лікаря (терапевта, педіатра) та отримати направлення. З Державного бюджету на реалізацію програми заплановано 2 млрд грн. Кожний пацієнт зможе пройти діагностику найпоширеніших захворювань внутрішніх органів, хвороб серця, легень, найпоширеніших видів онкологічних захворювань чоловіків та жінок.

Які процедури входять до програми «Безкоштовна діагностика»

Процедури, які входять в програму «Безкоштовна діагностика»

Вид дослідження

Перелік процедур

12 додаткових аналізів

Додатково до 8 базових аналізів, котрі уже є безкоштовними, оскільки їх оплачує НСЗУ

5 видів рентгену

Рентгенологічне обстеження грудної клітки

Рентгенологічне обстеження суглобів

Рентгенологічне обстеження хребта

Рентгенологічне обстеження кісток

Рентгенологічне обстеження біляносових пазух

Мамографія

Ехокардіографія

Електрокардіографія плюс два види тестів

Обстеження для визначення стану серцево-судинної системи

6 видів УЗД

УЗД дослідження органів шлунково-кишкового тракту

УЗД-обстеження нирок

УЗД-обстеження сечового міхура

УЗД-обстеження артерій ніг

УЗД-дослідження щитоподібної залози

УЗД-обстеження молочної залози

4 види біопсії під контролем УЗД

Обстеження щитоподібної залози

Обстеження лімфатичних вузлів

Обстеження молочних залоз

Обстеження передміхурової залози

Операції з видалення новоутворень

М’яких тканин

Шкіри

Носа

Гортані

Вух

Ендоскопічні дослідження та операції одного дня наступних органів

Стравоходу

Шлунку

Дванадцятипалої та товстої кишки

Сечового міхура

Трахеї та бронхів

Детальний перелік процедур за програмою «Безкоштовна діагностика» викладений у проекті першої Постанови КМУ «Деякі питання проведення пілотного проекту з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для амбулаторно-поліклінічної вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги».

Що отримає пацієнт від програми «Безкоштовна діагностика»

Насамперед слід пам’ятати, що скористатись програмою «Безкоштовна діагностика» зможуть лише ті пацієнти, які обрали собі сімейного лікаря та підписали з ним декларацію. Ті ж, які декларації ще не підписали, повинні це зробити до липня 2019 року.

Сьогодні сімейного лікаря обрали уже понад 23 мільйони наших співвітчизників. Це більше половини українців.

Сімейний лікар не лише допоможе пацієнту впоратись із найпоширенішими хворобами, але й:

  • надасть фахову консультацію з усіх питань, котрі стосуються здоров’я, здорового способу життя;
  • випише направлення на аналізи;
  • направить на консультацію до вузькопрофільних спеціалістів;
  • випише необхідну довідку.

Програма «Безкоштовна діагностика» — що очікує пацієнтів з липня 2019 рокуЧитайте: "Компенсація моральної шкоди пацієнту: умови та судова практика"

Як скористатись програмою «Безкоштовна діагностика»

З липня 2019 року пацієнт зможе отримати медичні послуги за програмою «Безкоштовна діагностика» в комунальних поліклініках і в приватних діагностичних центрах та лікарнях, котрі уклали договір з НСЗУ.

Уже з липня 2019 року на дверях таких медичних закладів з’являться наліпки «Безкоштовна діагностика».

До якого медичного закладу звернутись, пацієнт буде обирати самостійно.

Направлення на безкоштовну діагностику виписуватиме сімейний лікар лише в електронному вигляді.

Плануючи візит до медичного закладу, пацієнту більше не потрібно буде брати з собою певну суму коштів, шприци, вату, рукавички. Усе це покриють кошти, скеровані Національною службою здоров’я за медичні послуги.

Програма «Безкоштовна діагностика» — що очікує пацієнтів з липня 2019 рокуЧитайте: "Індивідуальний план заступника з медсестринства на 2019 рік"

Які зміни передбачає друга постанова КМУ

На громадське обговорення винесений проект ще однієї постанови КМУ «Деякі питання проведення пілотного проекту з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у Полтавській області». На теренах Полтавської області буде відпрацьована співпраця між НСЗУ та медичними закладами відповідно до принципу «гроші йдуть за пацієнтом».

У Полтавській області визначено 56 медичних закладів, котрі долучаться до проекту. До квітня 2019 року вони повинні підписати договір з Національною службою здоров’я. А уже з 1 квітня розпочнеться їх фінансування за новим принципом та триватиме до кінця 2019 року.

Щоб цей перехід був максимально комфортний для усіх учасників цього процесу, 60% коштів лікарні отримуватимуть щомісячно фіксованою сумою, а решту 40% — відповідно до кількості пролікованих клінічних випадків. До НСЗУ у визначений термін медичні заклади будуть направляти звіти стосовно кількості та структури госпіталізацій. На підставі цих звітів буде сформована сума коштів за конкретні надані медичні послуги.

Програма «Безкоштовна діагностика» — що очікує пацієнтів з липня 2019 рокуЧитайте: "Шкідливий вплив бактерицидних опромінювачів: як захистити медперсонал"

Паралельно НСЗУ побачить реальну картину госпіталізацій та амбулаторних послуг на рівні поліклінік у окремій області. За цими цифрами в майбутньому буде спрогнозовано потребу в медичних послугах в Україні.

Таким чином, програма «Безкоштовна діагностика», котра запрацює уже з липня 2019 року, оплачуватиме діагностичні процедури на рівні амбулаторної спеціалізованої медичної допомоги. Відповідно до другої постанови буде відпрацьований механізм оплати медичних послуг на рівні стаціонарів.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді