Шкідливий вплив бактерицидних опромінювачів: як захистити медперсонал

Обов’язкова умова використання опромінювачів з ультрафіолетовими бактерицидними лампами — убезпечити персонал, пацієнтів та відвідувачів від шкідливого впливу надлишкового ультрафіолетового опромінення, надмірної концентрації озону, а у випадку розгерметизації бактерицидної лампи — парів ртуті. З’ясуємо, як правильно працювати з бактерицидними опромінювачами.

Як працювати у приміщеннях із опромінювачами

Відкриті бактерицидні опромінювачі в медзакладах можна використовувати, коли у приміщенні немає людей або вони перебувають там недовго і використовують засоби індивідуального захисту. Надлишкове ультрафіолетове опромінення найбільше уражує шкіру та слизові.

Бактерицидна опромінюваність у місцях постійного перебування людей (наприклад, біля ліжок пацієнтів, на робочих місцях персоналу) не має перевищувати 0,2 мкВт/см2. Якщо цей показник становить більше 0,2 мкВт/см2,у таких приміщеннях можна перебувати лише певний час. Якщо у приміщеннях групи Б потрібно перебувати довше, застосовуйте засоби індивідуального захисту.

Засоби індивідуального захисту:

  • окуляри зі світлофільтрами;
  • лицьові маски;
  • рукавички;
  • спецодяг.

Засоби індивідуального захисту мають бути у закладі постійно на випадок аварійної ситуації.

Аби точно розрахувати час, протягом якого людина може безпечно перебувати в приміщенні з екранованими ультрафіолетовими бактерицидними лампами, скористайтеся формулою у Додатку.

Контролювати використання ультрафіолетових бактерицидних установок за допомогою UV-метра має спеціаліст (наприклад, інженер) закладу, який пройшов відповідне навчання. Або за окремою угодою з акредитованою лабораторією, наприклад, лабораторні центри МОЗ (колишні СЕС). Такий контроль проводять не рідше разу на рік.

Якщо у приміщенні з бактерицидним опромінювачем ви відчуваєте характерний запах озону, це може свідчити про розгерметизацію бактерицидної лампи. Як діяти у такому випадку, дізнайтеся з алгоритму.

Які наслідки має розгерметизація бактерицидної лампи

У випадку розгерметизації бактерицидної лампи виділяються пари ртуті, що можуть нашкодити здоров’ю. Ртуть — найбільш легкоплавкий метал, температура плавлення якого становить —38.9 °С. Тому за кімнатної температури ртуть випаровується ще інтенсивніше. Отрута накопичується майже в усьому — шпалерах, штукатурці, фарбі, бетонних плитах, швах цегельної кладки.

Якщо ртуть потрапила до організму через органи дихання, вона акумулюється і залишається там на все життя.

Допустима концентрація парів ртуті для робочих приміщень — 0,0003 мг/м3. Якщо концентрація парів у повітрі більше 0,2 мг/м3, виникає гостре отруєння організму. Так, через 8-24 год людина відчуває слабкість та головний біль, підвищується температура. Згодом починаються болі в животі, захворювання ясен та розлад шлунку.

Шкідливий вплив бактерицидних опромінювачівЧитайте: "Опалювальний сезон в медзакладі: що перевірити та підготувати"

Якщо вдихати навіть малу концентрацію парів ртуті протягом тривалого часу, це призведе до хронічного отруєння.

Ознаки хронічного отруєння:

  • зниження працездатності;
  • швидка стомлюваність;
  • послаблення пам’яті;
  • головні болі.

В окремих випадках внаслідок хронічного отруєння парами ртуті виникають катаральні прояви у верхніх дихальних шляхах.

Ознаки отруєння можуть проявитися не одразу. Лише через певний час можна спостерігати такі симптоми:

  • швидка стомлюваність;
  • відчуття слабкості і сонливості;
  • головний біль;
  • апатія;
  • емоційна нестійкість;
  • порушення мови;
  • тремтіння рук, повік (у важких випадках — ніг і всього тіла).
Ртуть уражає нервову систему. Тривалий її вплив може призвести навіть до божевілля.

Розгерметизовані бактерицидні лампи необхідно якнайшвидше замінити. Лампи, які вичерпали робочий ресурс або вийшли з ладу, зберігайте в металевих скринях в окремому приміщенні.

Шкідливий вплив бактерицидних опромінювачівЧитайте: "Принципи надання невідкладної допомоги при анафілактичному шоці"

Де розміщувати вимикачі для бактерицидних опромінювачів

Вимикачі для бактерицидних установок з відкритими бактерицидними лампами розташовуйте поза приміщенням біля заблокованих вхідних дверей. Над кожним вимикачем має бути світловий покажчик.

Вимикачі для установок з екранованими опромінювачами можна встановити у будь-якому зручному для персоналу місці. Враховуйте розподіл потоків пацієнтів та визначені зони ризику поширення туберкульозу. Над кожним вимикачем має бути напис: «Бактерицидний опромінювач».

Якщо установки з екранованими опромінювачами розміщують в палатах, вимикачі потрібно встановити у коридорі. Такі вимикачі обладнують світловими покажчиками, щоб медичний персонал міг контролювати роботу опромінювачів.

Аби вберегти себе від шкідливого впливу бактерицидних установок, не перевищуйте рекомендований час перебування у приміщенні з установкою, використовуйте засоби індивідуального захисту, та головне — не лагодьте самостійно пристрій, покличте спеціаліста.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді