За яким тарифним розрядом оплачувати роботу працівнику-суміснику

На прикладі робочої ситуації розглянемо, за яким тарифним розрядом оплачувати роботу працівнику-суміснику, а також правила розрахунку оплати праці в таких умовах.



Медсестра має першу кваліфікаційну категорію (восьмий тарифний розряд за ЄТС) і отримує повну ставку на своїй посаді. Також вона працює на 0,5 ставки за сумісництвом, поки у закладі вакантна посада сестри медичної сьомого тарифного розряду. За яким тарифним розрядом оплачувати роботу за сумісництвом: за восьмим чи за сьомим?


За восьмим тарифним розрядом. Пояснимо чому.

Розміри посадових окладів (тарифних ставок) працівників визначають за тарифними розрядами Єдиної тарифної сітки (ЄТС), які встановлюють залежно від наявної кваліфікаційної категорії (п. 1.4 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 № 308/519; далі — Умови).

Кваліфікаційну категорію молодшим спеціалістам з медичною освітою визначає атестаційна комісія. Таких категорій три: друга, перша і вища. Аби працівнику присвоїли кваліфікаційну категорію, він має дотримати вимог наказу МОЗ «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою» від 23.11.2007 № 742.

Першу кваліфікаційну категорію присвоюють молодшим спеціалістам з медичною освітою, які:

  • мають стаж роботи зі спеціальності не менше п’яти років;
  • мають необхідний досвід, хорошу теоретичну і практичну підготовку;
  • пройшли відповідні курси підвищення кваліфікації;
  • мають знання із суміжних дисциплін;
  • сумлінно виконують свої обов’язки;
  • беруть активну участь у пропаганді здорового способу життя.

Посадові оклади встановлюють відповідно до тарифних розрядів, вказаних у Таблиці (пп. 2.2.8 Умов).

Тарифні розряди, за якими встановлюють посадові оклади

Кваліфікаційна категоріяТарифний розряд
вища 9
перша8
друга7
без категорії6

Оскільки медсестра працює на вакантній посаді за сумісництвом, її працю оплачують за фактично виконаний обсяг роботи. Його обчислюють на основі встановленого розміру посадового окладу.

За яким тарифним розрядом оплачувати роботу працівнику-сумісникуЧитайте: "Спілкування з пацієнтом на амбулаторному прийомі: правила"

Отже, як за основною посадою, так і за сумісництвом, посадовий оклад медсестрі визначають за тарифним розрядом ЄТС залежно від її кваліфікаційної категорії. Але за умови, якщо вона працює за тією спеціальністю, за якою їй присвоїли кваліфікаційну категорію. Оскільки медсестра має першу кваліфікаційну категорію, то посадовий оклад за сумісництвом їй потрібно встановити за восьмим тарифним розрядом. Із 1 січня 2018 року розмір посадового окладу за восьмим тарифним розрядом становить 2890,00 грн.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді