Стерилізація шовного матеріалу

Шовний матеріал може бути природного (шовк, бавовняні нитки, кетгут) і штучного (капрон, лавсан, поліестер, поліамід, м’який дріт, металеві дужки тощо) походження. Читайте, як враховувати осбливості таких матеріалів під час стерилізації.
Зміст статті:

За методом Кохера можна стерилізувати шовк, капрон, лавсан, льон, бавовну. Шовний матеріал знежирте в ефірі протягом 12-24 годин, потім перенесіть у 70%-вий спирт на такий же час. Після цього знову перенесіть шовний матеріал у розчин дихлориду ртуті (1:1000) і в цьому розчині кип’ятіть 10 хв. Зберігайте у 96%-вому спирті.
Бавовняні і лляні нитки стерилізують методом Садовського. Нитки вимийте у гарячій воді з милом, прополощіть, намотайте на котушки по 4-5 м і занурте у 0,5%-вий розчин аміаку на 15 хв. Потім перенесіть на 15 хв у 2%-вий розчин формаліну на 65%-вому етанолі (формальдегід — 2,0 мл, спирт етиловий 96% — 68,0 мл, дистильована вода — 30,0 мл), де потім і зберігайте. Або занурте такі вироби у 4%-вий водний розчин формаліну на добу і у ньому зберігайте їх.
Один із методів стерилізації бавовняних і лляних ниток — кип’ятіння протягом 20 хв у розчині фурациліну (1:5000). Після цього зберігайте нитки у спирт-фурациліні (0,1 г фурациліну на 70%-вому етанолі).
Синтетичні нитки дуже міцні, не псуються під час кип’ятіння й інших способів обробки. Після стерилізації зберігайте їх у 96%-вому спирті.
Металевий шовний матеріал стерилізуйте в автоклаві чи кип’ятіть 15-20 хв у розчині надмурашиної кислоти.

Нитки з лавсану чи капрону кип’ятіть 15-20 хв у розчині надмурашиної кислоти («первомуру» або розчину «С-4»). Потім двічі прополосніть їх у стерильному фізіологічному розчині. Також їх можна знезаразити декаметоксином. Занурте на годину в 0,1%-вий водний розчин декаметоксину, висушіть і занурте ще на годину у 0,1%-вий розчин декаметоксину у 70%-вому спирті. Після цього антисептичний розчин замініть новим, у якому нитки зберігайте до повного використання.
До сучасних методів стерилізації шовного матеріалу належать радіаційний і газовий. Газовий метод полягає в обробці ниток газовою сумішшю, що містить 10% окису етилену. Радіаційний — у стерилізації опромінюванням. Обидва методи не впливають на міцність ниток і забезпечують високу якість стерилізації.
Стерилізація шовного матеріалуЧитайте: "Як зберігати стерильність стоматологічного інструментарію"

Стерилізація кетгуту

Кетгут — шовний матеріал із натуральної сировини. Його можна стерилізувати у декілька способів.

Метод Клаудіуса

Кетгут у мотках або намотаний на скляні котушки залийте ефіром на 12-24 год, потім занурте у банку з притертою пробкою, у який налитий розчин Люголя (чистий йод — 10 мл, калій йодид — 20 мл, дистильована вода — до 1000 мл).
Кетгут стерилізуйте упродовж 8-10 діб. Потім виконайте посів на стерильність. Якщо виявили, що він нестерильний, розчин Люголя замініть на свіжий і залишіть у ньому кетгут знову на 8-10 діб. Після того кетгут зберігайте у 96%-вому спирті.

Метод Губарєва

Сухі нитки кетгуту (не довше 1 м) згорніть у кільця і залийте ефіром на 12-24 год. Потім злийте ефір, а кетгут залийте на 8-10 діб спиртовим розчином Люголя. Після заміни розчину на новий залишіть кетгут ще на 10 діб. На 16-20 добу від початку стерилізації кетгут підлягає бактеріологічній перевірці.

Метод Сітковського

Занурте кетгут в ефір на 12-24 год. Стандартну нитку кетгуту розріжте на три частини і добре протріть марлевим тампоном, змоченим у розчині дихлориду ртуті (1:1000). Оброблені нитки занурте у 2%-вий водний розчин йодиду калію (усі нульові номери на 30 с, інші — на кількість хвилин, що відповідає номеру ниток).
Згорніть кетгут у кільця і підвісьте у стерильну скляну банку з притертою кришкою на відстані 60-70 мм від дна банки. На дно банки попередньо висипте кристалічний йод, а пробку залийте парафіном. Раз на добу струшуйте банку для вільного доступу парів йоду в проміжки між кетгутом.
Тонкий кетгут (№ 0, № 1) стерилізуйте три доби, № 2, № 3, № 4 — чотири доби, № 5, № 6 — п’ять діб. По завершенню стерилізації перекладіть кетгут у суху стерильну банку (в чистій операційній) і візьміть посів на стерильність.
Методи стерилізації з використанням розчину ртуті дихлориду (сулеми) нині недоцільні, оскільки розчин занадто токсичний.
Стерилізація шовного матеріалуЧитайте: "Уборка перевязочного кабинета: алгоритмы"

Метод Покотило

Найпростіший і найшвидший спосіб стерилізації. Занурте кетгут у 4%-вий водний розчин формаліну на 72 години. Там його і зберігайте.
Нині кетгут майже не стерилізують, оскільки його випускають у запаяних ампулах.
У відділеннях закладу стерильні матеріали зберігайте у спеціальних закритих і продезінфікованих шафах, подалі від джерел тепло- і водопостачання (теплові пристрої, рукомийники).
Класичні методи стерилізації шовку (метод Кохера) і кетгуту (метод Сітковського в парах йоду, методи Губарєва і Клаудіуса у спиртовому і водному розчинах Люголя) нині майже не застосовують через тривалість, складність і недостатню ефективність.
Отже, сучасна медицина починає все більше використовувати шовний матеріал, що випускають у стерильній упаковці і все частіше відмовляється від обробки і зберігання шовного матеріалу в етиловому спирті. Етиловий спирт не має спороцидної дії і не може знищити спороутворювальні мікроорганізми. Така обробка може призвести до інфікування шовного матеріалу.
Основний спосіб обробки шовного матеріалу — стерилізація у заводських умовах, де його стерилізують і в стерильній герметичній упаковці відправляють у лікувальні установи.


зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді