Зарплата медиків в гірських районах: як формувати

Працівники швидкої/екстреної медичної допомоги отримують «гірські» підвищення. Дізнайтеся, як за таких умов оплатити працю у святкові й вихідні дні? І чи враховувати це підвищення посадового окладу, щоб виплатити працівникам надбавку за тривалість безперервної роботи?

Працівникам, які постійно працюють у закладах, розташованих на території населеного пункту, що має статус гірського, посадові оклади підвищте на 25% відповідно до постанови КМУ «Про умови оплати праці осіб, які працюють в гірських районах» від 11.08.1995 № 648. Таку норму встановлює частина 7 підпункту 2.4.6 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінсоцополітики та МОЗ «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

«Гірські» підвищення нараховуйте незалежно від того, проживають працівники в цьому населеному пункті, чи ні. Має значення лише те, що особа працює в закладі, розміщеному на гірській території.

Оплата праці у святкові й вихідні дні

Порядок оплати праці у святкові дні визначений в абзацах 7 і 9 пункту 5.2 Умов № 308/519 із посиланням на норми Кодексу законів про працю України (КЗпП). Так, щоб компенсувати чергування за графіком у вихідний чи святковий день у межах місячної норми робочого часу, надайте працівнику за згодою сторін інший день відпочинку або оплатіть таку роботу в розмірі одинарної годинної ставки понад оклад.

Лікарів та фахівців із базовою та неповною вищою медичною освітою можна залучати за їх згодою до чергувань понад місячну норму робочого часу без займання штатних посад з оплатою з фонду оплати праці.

Роботу понад місячну норму робочого часу оплачуйте понад оклад. Розмір додаткових виплат залежить від дня, коли працівник вийшов на роботу:

  • робочий день — звичайна годинна чи денна ставка;
  • вихідний день за графіком, святковий чи неробочий день — подвійна годинна або денна ставка.

Годинні та денні ставки, які передбачає пункт 5.2 Умов № 308/519, визначте з огляду на посадовий оклад, установлений з урахуванням підвищень. Тобто, аби оплатити роботу працівника у святковий чи вихідний день, «гірські» підвищення включіть до годинної або денної ставки(абз. 13 п. 5.2 Умов № 308/519).

Виплата надбавок за тривалість безперервної роботи

Порядок установлення надбавок регулює пункт 4.6 Умов № 308/519. Надбавки за тривалість безперервної роботи нараховуйте з огляду на посадовий оклад працівника, що визначений згідно з пунктами 2.1-2.2 Умов № 308/519. При цьому враховуйте підвищення за кваліфікаційну категорію. Інші підвищення, надбавки чи доплати не враховуйте.

Це правило не поширюється на лікарів МСЕК, працівників протичумних закладів та структурних підрозділів з боротьби з особливо небезпечними інфекціями інших закладів.

Лікарям МСЕК, центрів (бюро) медико-соціальних експертиз, працівникам протичумних закладів та структурних підрозділів з боротьби з особливо небезпечними інфекціями інших закладів надбавки за тривалість безперервної роботи нараховуйте від посадового окладу, підвищеного з огляду на шкідливі й важкі умови праці.

Працівникам, які мають право на надбавку за тривалість безперервної роботи за двома та більше підставами, таку надбавку встановіть за однією з підстав.

Надбавки за почесні звання, за знання та використання в роботі іноземної мови, високі досягнення у праці, виконання особливо важливої роботи, складність і напруженість у роботі нараховуйте на посадовий оклад (тарифну ставку) з урахуванням усіх підвищень. А надбавки, перелічені в пункті 4.5 Умов № 308/519, — на посадовий оклад з урахуванням підвищень за кваліфікаційну категорію.

Доплати, які передбачає розділ 3 Умов № 308/519, установіть до посадового окладу з урахуванням підвищень. Не враховуйте надбавки та інші доплати.

Отже, роботу працівника у святковий чи вихідний день оплачуйте за подвійною денною або годинною ставкою. При цьому врахуйте підвищення посадового окладу, зокрема й «гірські».

Надбавки за тривалість безперервної роботи установіть за посадовим окладом без урахування підвищень. Виняток — підвищення за кваліфікаційну категорію.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді