6 правил вакцинації дітей з тяжкими станами

Попри підтверджену ефективність вакцинації та її доступність, в Україні все ж трапляються спалахи інфекційних хвороб, від яких можна було б захиститися звичайними щепленнями. Проте, якщо мова йде про дітей з ускладеними станами, медична сестра повинна суворо дотримуватися визначених правил і знати протипоказання до кожного виду щеплення.

1. Дітей із гемофілією вакцинуйте особливо обережно через небезпеку кровотечі. Обов’язково користуйтеся інструкцією для медичного застосування вакцини

2. Дітям із тромбоцитопенічною пурпурою в анамнезі роблять щеплення усіма вакцинами, однак вакцини від кору й краснухи можуть спричинити тромбоцитопенію. Утім, як часто розвивається така побічна реакція, не встановлено

3. Після щеплення оральною поліомієлітною вакциною обмежте парентеральні втручання протягом 40 діб

4. Вакцинація для профілактики кору, паротиту та краснухи після введення препаратів крові — цільна кров, плазма, препарати імуноглобулінів, еритроцитарна маса — за винятком відмитих еритроцитів, можлива в терміни, вказані в інструкції застосування вакцини, але не раніше ніж через три місяці

5. Якщо інтервал між щепленнями проти кору, епідемічного паротиту, краснухи та введеннями препаратів крові з лікувально-профілактичною метою менший ніж 14 днів, то щеплення проти цих інфекцій слід повторити.

6. За імуносупресивної терапії планові щеплення інактивованими вакцинами та анатоксинами проводьте після закінчення лікування, а живими — не раніше ніж через місяць після припинення лікування.

Перелік медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень

Вакцини Протипоказання
Усі вакцини та анатоксини Тяжкі ускладнення від попередньої дози у вигляді анафілактичної реакції або токсичної еритеми.
Алергічна реакція на будь-який компонент вакцини, анатоксину.
Гостре захворювання або загострення хронічного захворювання.
Вроджені комбіновані імунодефіцити, первинна гіпогаммаглобулінемія.
Імуносупресивна терапія
Усі живі вакцини Вроджені комбіновані імунодефіцити та злоякісні новоутворення, вагітність, ВІЛ-інфекція (відповідно до глави 3 розділу ІІ Календаря профілактичних щеплень в Україні)
БЦЖ Маса тіла дитини менше 2500 г.
Ускладнення на попереднє введення вакцини (лімфаденіт, холодний абсцес, виразка шкіри більше 10 мм у діаметрі, келоїдний рубець, БЦЖ-остит, генералізована БЦЖ-інфекція).
Тубінфікування та туберкульоз в анамнезі.
Дефекти системи фагоцитозу (хронічна гранульоматозна хвороба, дефіцит адгезії лейкоцитів).
Генералізована БЦЖ-інфекція, БЦЖ-остит, виявлені в інших дітей у сім’ї
ОПВ Тяжкі форми гіпогаммаглобулінемії.
Членам родин, де є особи з протипоказаннями до введення ОПВ
Проти кашлюку Судоми в анамнезі (вакцинація проводиться АДП або вакциною з ацелюлярним кашлюковим компонентом)
Жива вакцина проти кору, жива паротитна вакцина, вакцина проти краснухи або тривакцина (кір, паротит, краснуха) Алергічні реакції на аміноглікозиди.
Анафілактичні реакції на яєчний білок.
Введення препаратів крові
 


зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді