Як оформити відмову вести пацієнта: документи і права лікаря

Випадків, коли лікар має право відмовити пацієнту в наданні медичної допомоги, небагато. Найчастіше це роблять у разі, коли пацієнт не виконує медичних приписів, правил внутрішнього розпорядку тощо. Читайте, як правильно відмовити пацієнту у медичній допомозі та як документально її оформити.

Приводів відмовити пацієнту в медичному обслуговуванні в лікарів не так багато. Проте медики мають право на захист власних прав та прав інших пацієнтів, а також можуть відмовити хворому, якщо заклад не має матеріальних ресурсів для повноцінного медичного супроводу конкретного пацієнта. В цьому випадку завищені вимоги пацієнта можуть зіграти проти нього.

Як набрати бали до атестації 2020

Лікар має усвідомлювати, що відмова надавати медичну допомогу може призвести до негативних для нього та закладу охорони здоров’я наслідків. В п'яти випадках ненадання медичної допомоги буде розглядатися як злочин, який вчиняють проти життя та здоров’я особи. Аби цьому запобігти, варто збирати докази, які обумовлюють відповідну рішення. 

Такими доказами передусім можуть бути записи в медичній документації (медичній картці) пацієнта про всі випадки, коли він:

  • не виконував письмові рекомендації лікаря;
  • не приходив на заплановані огляди.

Після кожного порушення письмових рекомендацій слід робити відповідний запис у медичній картці й ознайомлювати з ним пацієнта під підпис. Якщо лікар призначає інший час для прийому, він має вимагати, щоб пацієнт підписав інформацію про попередню неявку. 

Як оформити відмову вести пацієнта: документи і права лікаряЧитайте: Оновлений табель матеріального оснащення закладу первинної медичної допомоги: скачайте! 

Усі порушення варто документувати та оформлювати:  

  • доповідні записки
  • акти.

Акти складають за участю не менше двох очевидців певної події. Щоб запобігти розголошенню лікарської таємниці, очевидцями мають бути медичні працівники, які засвідчують акт підписами. Медперсонал має пам'ятати, що розголошувати конфіденційну інформацію він може лише за трьох обов'язкових умов

 Акт про пояснення наслідків відсутності згоди на медичне втручання

Скачайте зразок

Як оформити відмову вести пацієнта: документи і права лікаря

Як оформити відмову вести пацієнта: документи і права лікаряЧитайте: "Права врачей: законодательство" 

Доповідна записка про відмову від подальшого ведення пацієнта

Скачайте зразок

Як оформити відмову вести пацієнта: документи і права лікаря

Також не слід нехтувати можливостями відео-, фото- чи аудіофіксації порушень, наприклад якщо пацієнт галасував чи псував майно закладу. Фіксувати таку поведінку можна навіть за допомогою мобільного телефону.

Отже, лікар має право відмовитися від надання пацієнтові медичної допомоги. І хоч підстав для цього законодавство передбачає небагато, усе ж це може істотно полегшити роботу лікаря, а також зберегти йому нерви і час.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді