Як очищувати й дезінфікувати поверхні в разі розливу біологічних рідин

967

Запитання

Чи є рекомендації, як очищувати й дезінфікувати поверхні, якщо розлилася кров чи інша біологічна рідина? Який алгоритм дій для персоналу?

Відповідь

На запитання відповідає Оксана Надута-Скринник, лікар з організації охорони здоров’я, експерт у сфері громадського здоров’я, кандидат медичних наук.

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

Незалежно від рівня ризику зони необхідно якнайшвидше усунути розливи або забруднення кров’ю чи іншими біологічними рідинами. Для цього використовуйте двоетапну процедуру очищення та дезінфекції (Таблиця).

Рекомендації щодо очищення й дезінфекції

Зона

Частота

Метод

Алгоритм

Розлив у зоні догляду за пацієнтом або іншій зоні

Негайно, якнайшвидше

Очищуйте й дезінфікуйте зону з розливом дезінфекційним засобом середнього рівня

1. Одягніть ЗІЗ.
2. Візьміть необхідне обладнання, наприклад щипці й стійкий до проколів контейнер, якщо потрібно провести маніпуляції із гострими предметами.
3. Зберіть біологічну рідину за допомогою адсорбуючого матеріалу. Найкраще використовувати адсорбуючі гранули*, які поглинають кров чи інші біологічні рідини, або паперові рушники.
4. Гранули, які ввібрали рідину, зберіть за допомогою лопатки.
5. Негайно утилізуйте використані матеріали як інфекційні відходи.
6. Не використовуйте повторно губки або ганчірки після вбирання розливу крові або блювотиння. Їх неможливо очистити якісно, оскільки там залишаються рештки біологічно-активної рідини, яка є поживним середовищем для мікробних агентів

7. Ретельно очистьте поверхню нейтральним мийним засобом із теплою водою за допомогою багаторазової серветки з червоним маркуванням.
8. Продезінфікуйте поверхню дезінфекційним засобом середнього рівня, який схвалив заклад.
9. У разі забруднення блювотинням очистьте й продезінфікуйте зону в радіусі 1,5—2 м навколо зони забруднення.
10. Після очищення розливу негайно очистьте й продезінфікуйте усі багаторазові матеріали та обладнання

* В Україні немає адсорбуючих гранул, призначених для прибирання розливів. Однак можна скористатися гранулами на основі силікагелю. Вони мають такі позитивні властивості: гігроскопічність, відсутність запаху, нетоксичність.

Для того щоб продезінфікувати розливи, використовуйте дезінфекційний засіб, який дозволений у ЗОЗ. Забезпечте, щоб дезінфекційний засіб залишався вологим на поверхні протягом часу, необхідного для його дії. Для цього дотримуйте інструкції виробника. Змийте поверхню водою, щоб видалити залишки дезінфекційного засобу, якщо це передбачає інструкція до засобу.

Якщо використали хлоровмісний дезінфекційний засіб, провітріть приміщення.

Отже, щоб забезпечити інфекційну безпеку для персоналу та пацієнтів, ефективно очищуйте та дезінфікуйте поверхні, забруднені біологічними рідинами. Для цього дотримуйте двоетапної процедури очищення та дезінфекції, використовуйте відповідні дезінфекційні засоби та дотримуйте часу експозиції.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Протичумний костюм: інструкції для медпрацівників як надягати, знімати й дезінфікувати

Захист медичного персоналу, який працює в умовах підозри на карантинні чи інші небезпечні інфекційні захворювання, — обов’язкова умова. Збережіть собі пам’ятку щодо використання протичумного костюму
40828