Чи можна звільняти й приймати на роботу працівницю під час відпустки з вагітності та пологів

544

Запитання

Якщо медична сестра у відпустці з вагітності та пологів, вона має право звільнитися за власним бажання або працевлаштуватися деінде?

Відповідь

На це запитання відповідає Ірина Житкова, шеф-редактор Експертус Кадри.

11 змін у законодавстві про відпустки

Так, працівниця має право звільнитися за власним бажанням, зокрема під час відпустки з вагітності та пологів (далі — відпустка). Вона може праце­влаштуватися до іншого роботодавця:

  • за сумісництвом, а коли закінчиться відпустка — звільнитися з попередньої роботи та з роботи за сумісництвом, щоб праце­влаштуватися за основним місцем роботи;
  • після закінчення відпустки;
  • під час відпустки і з першого робочого дня до закінчення відпустки оформити, наприклад, відпустку без збереження зарплати за згодою сторін на період воєнного стану;
  • під час відпустки й повернути в Пенсійний фонд України допомогу з вагітності та пологів із дня працевлаштування до закінчення відпустки.

Законодавство забороняє звільняти працівника лише з ініціативи роботодавця в період його тимчасової непрацездатності (окрім звільнення за п. 5 ст. 40 КЗпП). А також у період, коли працівник у відпустці, за винятком повної ліквідації підприємства (ч. 3 ст. 40 КЗпП). На звільнення з ініціативи працівника чи, наприклад, за угодою сторін, ця заборона не поширюється.

Допомогу з вагітності та пологів надають застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату зарплати (доходу) за період відпустки (ч. 1 ст. 18 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV). Допомогу виплачують наперед за весь період відпустки, тому неправомірно за один період отримати і зарплату, і допомогу з вагітності та пологів.

Отже, працівниця має право звільнитися за власним бажанням або працевлаштуватися до іншого роботодавця під час відпустки. А от роботодавцю законодавство забороняє звільняти працівника лише з власної ініціативи в цей період.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Графік відпусток медпрацівників — 2024: як скласти

У гарячий весняно-літній період використовуйте складений заздалегідь графік відпусток медичних працівників на 2024 рік. Важливо, щоб кожен структурний підрозділ медзакладу безперебійно працював впродовж року
30432

Відпустки медичних працівників

Відпустки медичних працівників через професійні особливості викликають багато запитань у відділу кадрів медичного закладу. Розкажемо, як правильно надати відпустку та які документи оформити
84751