Чи можна звільняти й приймати на роботу працівницю під час відпустки з вагітності та пологів

1198

Запитання

Якщо медична сестра у відпустці з вагітності та пологів, вона має право звільнитися за власним бажання або працевлаштуватися деінде?

Відповідь

На це запитання відповідає Ірина Житкова, шеф-редактор Експертус Кадри.

11 змін у законодавстві про відпустки

Так, працівниця має право звільнитися за власним бажанням, зокрема під час відпустки з вагітності та пологів (далі — відпустка). Вона може праце­влаштуватися до іншого роботодавця:

  • за сумісництвом, а коли закінчиться відпустка — звільнитися з попередньої роботи та з роботи за сумісництвом, щоб праце­влаштуватися за основним місцем роботи;
  • після закінчення відпустки;
  • під час відпустки і з першого робочого дня до закінчення відпустки оформити, наприклад, відпустку без збереження зарплати за згодою сторін на період воєнного стану;
  • під час відпустки й повернути в Пенсійний фонд України допомогу з вагітності та пологів із дня працевлаштування до закінчення відпустки.

Законодавство забороняє звільняти працівника лише з ініціативи роботодавця в період його тимчасової непрацездатності (окрім звільнення за п. 5 ст. 40 КЗпП). А також у період, коли працівник у відпустці, за винятком повної ліквідації підприємства (ч. 3 ст. 40 КЗпП). На звільнення з ініціативи працівника чи, наприклад, за угодою сторін, ця заборона не поширюється.

Допомогу з вагітності та пологів надають застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату зарплати (доходу) за період відпустки (ч. 1 ст. 18 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV). Допомогу виплачують наперед за весь період відпустки, тому неправомірно за один період отримати і зарплату, і допомогу з вагітності та пологів.

Отже, працівниця має право звільнитися за власним бажанням або працевлаштуватися до іншого роботодавця під час відпустки. А от роботодавцю законодавство забороняє звільняти працівника лише з власної ініціативи в цей період.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Мобілізація медичних працівників — 2024: кого можуть призвати на військову службу та хто не підлягає мобілізації

Як відбувається мобілізація медиків, зокрема жінок-медиків, як діяти після отримання повістки та хто не може бути мобілізованим. Читайте про це в статті
372981