Чи може КНП оплатити КЕП для лікарів

555

Запитання

Лікарі КНП безплатно отримували електронні ключі, якими підписували рецепти, виписки з історій хвороб. Наразі строк дії КЕП минає. Продовження ліцензій — платне. Хто має платити — лікарі чи КНП? Якщо лікарі, то чи можливі варіанти, щоб перекласти оплату на заклад?

Відповідь

На запитання спеціально для журналу «Управління закладом охорони здоров'я» відповідає Наталія Брожко, керівний партнер, адвокат Адвокатської фірми «Єфімов та партнери».

Юридичний супровід роботи медзакладу: прораховуємо ризики

КНП має право оплатити продовження ліцензій на КЕП для своїх лікарів. Адже наявність у лікарів КЕП для підписання рецептів, виписок із історій хвороб зумовлюють і їхні функціональні обов’язки, і статутна діяльність КНП. Але врахуйте умови:

  1. Лікар має отримати ключ не як фізична особа, а як працівник/представник КНП. Це як із директором: у приватному житті він використовує особистий КЕП, а в професійному, як-от для подання звітності, — інший, той, що отримав як керівник підприємства.
  2. Зафіксуйте у внутрішніх документах КНП — наказі, посадових інструкціях тощо — можливість оплати ліцензій на електронні ключі лікарям.

Якщо дотримаєте цих умов, податкова служба не кваліфікуватиме оплату продовження ліценцій на КЕП як додаткове благо. Адже використання відповідних КЕП пов’язане із трудовою функцією лікарів як найманих працівників. Відповідно, КНП не муситиме реалізовувати обов’язків податкового агента.

Цей аспект так само радимо прописати в посадових інструкціях, інших дотичних локальних актах, трудових, колективному договорах. Зокрема, чітко означте обов’язки лікарів щодо підписання рецептів, виписок із історій хвороб електронним ключем, який отримали за рахунок роботодавця.

Коли виконаєте наведені рекомендації, можете перерахувати лікарю кошти за продовження ліцензії як компенсаційну виплату або одразу сплатити вартість ліцензії на користь особи, яка її надає.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою