Скільки медичних директорів може бути в ЗОЗ

1701
Автор
голова Ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я, адвокат

Запитання

Чи законно призначити в закладі охорони здоров’я трьох медичних директорів? Які нормативні акти регулюють це питання?

Відповідь

Так, маєте право призначити кількох медичних директорів.

Успішний управлінець закладу охорони здоров'я — 2024

Нині більшість закладів охорони здоров’я державної та комунальної форми власності функціонує в організаційно-правовій формі «підприємство».

Підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис (ч. 3 ст. 64 Господарського кодексу України)

Кваліфікаційні вимоги до медичних працівників містить Випуск 78 «Охорона здоров’я» Довідника кваліфікаційних характеристик професій, затверджений наказом МОЗ від 29.03.2002 № 117 (далі ДКХП 78).

Згідно з ДКХП 78 на посаду медичного директора призначають особу, яка має вищу освіту II рівня за ступенем магістра та спеціальністю галузі знань «Охорона здоров’я» з наступною спеціалізацією «Організація і управління охороною здоров’я».

Вимоги до стажу роботи залежать від рівня і спеціалізації закладу охорони здоров’я:

  • для закладів національного рівня — не менше ніж п’ять років на керівних посадах;
  • обласного рівня — не менше ніж три роки на керівних посадах;
  • районного рівня — п’ять років за основною лікарською спеціальністю;
  • первинної медичної допомоги — не менше ніж три роки за основною (лікарською) спеціальністю або одного року на керівних посадах.

Кваліфікаційні вимоги до медичного директора поширюються на всі посади медичних директорів незалежно від спеціалізації діяльності закладу охорони здоров’я.

ДКХП 78 встановлює кваліфікаційні вимоги, основні завдання та обов’язки для кожної посади, зокрема і медичного директора, але не визначає кількості штатних одиниць.

Примітка до Переліку лікарських посад у закладах охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 28.10.2002 № 385, встановлює, що назви посад керівників закладів охорони здоров’я і їхніх структурних підрозділів визначають типові та штатні нормативи закладу. Окрім того, ці документи визначають назви (профіль) структурних підрозділів, для управління якими встановлюють посади керівників підрозділів.

Отже, законодавство не містить обмежень щодо кількості медичних директорів у закладі охорони здоров’я. Реалізуйте свої дискретні повноваження визначати організаційну структуру та встановлювати чисельність і штат працівників і за потреби передбачте кілька посад «медичний директор» відповідно до спеціалізації свого закладу. Розмежуйте повноваження, завдання та обов’язки медичних директорів у посадових інструкціях.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про преміювання працівників медичного закладу: як розробити

З'ясуйте, як урегулювати питання преміювання медичних працівників, які локальні документи затвердити та як їх оформити. Розробіть положення про преміювання медичних працівників за зразком
38224