Дотримання Мінімальних вимог до забезпечення знаками безпеки та здоров’я в медзакладі

690

Запитання

Як дотримати Мінімальних вимог до забезпечення знаками безпеки та здоров’я в ЗОЗ?

Відповідь

Приведіть знаки безпеки та здоров’я, які використовуєте в медзакладі, у відповідність до нових мінімальних вимог. Це допоможе запобігти аваріям і нещасним випадкам на роботі. З цього питання консультує Анжела Мартинюк, завідувач відділу охорони праці Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я.

Нові стандарти і протоколи МОЗ

12 серпня 2023 року набрали чинності Мінімальні вимоги до забезпечення знаками безпеки та здоров’я на роботі, затверджені наказом Мінекономіки від 09.03.2023 № 1268 (далі — Мінімальні вимоги). Вони розроблені на основі Директиви ВРУ від 24.06.1992 № 92/58/ЄЕС про мінімальні вимоги до знаків безпеки та/або захисту здоров’я на роботі (Дев’ята окрема Директива у значенні частини 1 статті 16 Директиви 89/391/ЄЕС).

Окрім того, 4 вересня 2023 року втратив чинність Технічний регламент знаків безпеки і захисту здоров’я працівників, затверджений постановою КМУ від 25.11.2009 № 1262. Підстава — постанова КМУ від 01.09.2023 № 933. Зазначений технічний регламент був актом з охорони праці і встановлював вимоги до знаків безпеки і захисту здоров’я працівників на робочих місцях. Тепер необхідно керуватися Мінімальними вимогами.

Єдині правила застосування знаків безпеки та здоров’я передбачає План заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Знаки безпеки — це знаки, якими за допомогою графічних символів, кольорів, світлових або звукових сигналів, словесних сигналів або сигналів, поданих за допомогою рук:

  • забороняють вчиняти дії, що можуть спричинити небезпеку;
  • дають вказівки щодо здійснення заходів безпеки;
  • попереджають про наявність ризику для працівників;
  • зобов’язують до виконання певних дій для забезпечення безпеки та здоров’я.

Основна мета застосування знаків безпеки — створити для працівників безпечні та здорові умови праці, інформувати працівників про порядок експлуатації обладнання та дозволену поведінку в приміщеннях і на території медзакладу.

Мінімальні вимоги охоплюють загальні мінімальні вимоги до знаків безпеки та здоров’я на роботі, а також мінімальні вимоги до восьми груп знаків:

  • вказівних знаків;
  • знаків на контейнерах і трубопроводах;
  • позначень місця розташування устаткування для боротьби з пожежею;
  • позначень перешкод, небезпечних місць і шляхів пересування транспортних засобів;
  • світлових знаків;
  • звукових сигналів;
  • знаків вербального спілкування;
  • сигналів, які подають за допомогою рук.

Вимоги до кожної групи знаків безпеки та здоров’я, а також їхні зображення наведені в додатках 1—9 до Мінімальних вимог.

Роботодавці зобов’язані:

1. забезпечувати встановлення знаків безпеки відповідно до Мінімальних вимог:

2. установлювати знаки для позначення перешкод, небезпечних місць і шляхів пересування транспортних засобів, наведені в додатку 5 до Мінімальних вимог;

3. забезпечувати навчання працівників і надання їм інструкцій, пов’язаних зі знаками безпеки. Зокрема, інструкцій з описом змісту знаків безпеки і прийнятні загальні та спеціальні правила дій/поведінки;

4. надавати працівникам і профспілці інформацію про всі заходи, які потрібно вживати у зв’язку з використанням знаків безпеки;

5. консультуватися з працівниками та/або їхніми представниками і залучати їх до прийняття рішень, пов’язаних із дотриманням Мінімальних вимог.

Щоб виконати Мінімальні вимоги із забезпечення знаками безпеки та здоров’я, керівник медзакладу повинен наказом створити комісію. До складу комісії слід включити відповідальних осіб за охорону праці, пожежну безпеку, цивільний захист, представників бухгалтерії та інших. Вони визначать, які саме знаки безпеки, потрібно встановити в кожному структурному підрозділі медзакладу.

Після встановлення знаків з усіма працівниками необхідно провести позапланові інструктажі з охорони праці та пожежної безпеки. Під час інструктажів — ознайомити зі знаками безпеки, розказати, як поводитися в тій чи тій ситуації.

Знаки безпеки, які медзаклад уже використовує, потрібно привести у відповідність до норм, встановлених додатками 1—9 до Мінімальних вимог.

Щоб дотримати Мінімальних вимог, роботодавець повинен:

  • Видати наказ про створення комісії, що визначить, які знаки безпеки та здоров’я встановити в кожному структурному підрозділі медзакладу
  • Забезпечити встановлення нових знаків безпеки та здоров’я
  • Привести у відповідність до Мінімальних вимог наявні знаки безпеки
  • Організувати позапланові інструктажі з охорони праці та пожежної безпеки, щоб ознайомити працівників зі значенням встановлених знаків й алгоритмами дій залежно від ситуації на робочому місці

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

План перевірки пожежної безпеки закладів охорони здоров’я: зразок

Розберіться, які нормативні вимоги до пожежної безпеки медичних закладів. Хто відповідальний за пожежну безпеку в ЗОЗ. Адаптуйте наш план перевірки пожежної безпеки для свого закладу та проведіть у ньому внутрішню перевірку
3765

Інструктажі з охорони праці в медзакладі

Контролювати вчасність проведення інструктажів з охорони праці та перевіряти рівень знань працівників – обов'язок керівника медичного закладу. Хто проводить інструктажі з охорони праці, які види інструктажів і коли який проводити, дізнайтеся зі статті
28024