ВІК та боротьба з антимікробною резистентністю

1327

Запитання

Яка роль ВІК у боротьбі з антимікробною резистентністю?

Відповідь

На це запитання за матеріалами ЦГЗ відповідає Експертус Медзаклад.

ВООЗ визнала антимікробну резистентність (АМР) однією з пріоритетних проблем системи охорони здоров’я в усьому світі. АМР вважається реальною загрозою здатності ефективного лікування та профілактики інфекційних хвороб для майбутніх поколінь. В умовах воєнних дій поширення збудників з АМР вже зараз набуває загрозливих масштабів для України та має потенціал для поширення далі.

Нідерланди — одна з держав, що приймає постраждалих від війни в Україні. Нідерландський національний епіднагляд не виявляв серед них мікроорганізми, мультирезистентні до антибіотиків до березня 2022 року, тоді ситуація різко змінилась. Із 1 березня до 31 серпня торік від 56 українських пацієнтів було виділено:

  • 47 ізолятів карбапенемаз-продукуючих ентеробактерій
  • 12 карбапенемаз-продукуючих Pseudomonas aeruginosa
  • 3 карбапенем-резистентних Acinetobacter baumannii
  • 13 ізолятів MRSA

NB! В Україні за даними епідеміологічного нагляду в окремих хірургічних відділеннях, які надають допомогу пораненим, серед збудників, виділених із ран, Klebsiella pneumoniae може досягати 47%. А резистентність окремих ізолятів до цефалоспоринів ІІІ покоління та фторхінолонів коливається від 30% до 100%, до карбапенемів від 1% до 81%

Розвиток АМР — це наслідок нераціонального або надлишкового використання антимікробних препаратів у різних сферах людської діяльності: сільському господарстві, ветеринарії, харчовій промисловості і, звичайно, у системі охороні здоров’я. Але катастрофічне поширення збудників, які вже набули резистентність до антимікробних препаратів, відбувається через недотримання в ЗОЗ заходів профілактики інфікування пацієнтів і медпрацівників

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

ВІК — незалежний структурний підрозділ у ЗОЗ, який забезпечує:

  • заходи боротьби з АМР
  • зниження ризиків поширення інфекційних хвороб, пов’язаних із наданням медичної допомоги (ІПНМД)
  • реагування на ситуації, пов’язані з поширенням інфекційних хвороб всередині ЗОЗ

Усі завдання вимагають комплексного мультидисциплінарного підходу для виконання функцій. ВІК має бути укомплектований фахівцями різного медичного профілю — лікарями (в обов’язковому порядку лікарем-епідеміологом), сестрами медичними, клінічним фармацевтом.

✅✅✅Нові правила інфекційного контролю в Україні

За результатами моніторингу, який провели центри контролю та профілактики хвороб у 2022 році, ВІК створили та укомплектували не менше ніж на 75% у 82,6% ЗОЗ. Але чи дійсно заклад має укомплектований ВІК, який належно виконує свої функції? Чи робить він внесок у боротьбу із загрозою поширення в Україні збудників, нечутливих до дії антимікробних препаратів?

ВІК має забезпечити впровадження:

Одні з багатьох інструментів впровадження ПІІК:

  • оцінювання наявної ситуації та складання індивідуальних планів дій для кожного ЗОЗ
  • консультування з питань закупівель обладнання або витратних матеріалів
  • розробка СОПів, у тому числі щодо профілактики ІПНМД й раціонального використання антимікробних препаратів, а також клінічних протоколів з емпіричної антимікробної терапії
  • навчання працівників за всіма напрямами ПІІК

Укомплектований ВІК забезпечує систематичний моніторинг заходів із ПІІК у ЗОЗ. Такий комплексний підхід допомагає керівнику закладу отримати компетентну оцінку та пропозиції щодо покращення ПІІК. Водночас керівник зможе з різних боків підійти до вирішення проблеми поширення АМР і підвищити якість надання медичної допомоги.

В Україні як у великій державі — десятки великих і сотні менших ЗОЗ із сотнями тисяч медиків, яких неможливо охопити та проконтролювати централізовано. ВІК у кожному окремому медзакладі — це джерело та осередок компетенцій щодо ПІІК і протидії поширенню АМР.

Нині існує проблема з комплектацією ВІК якісними кадрами. Вона пов’язана з відсутністю освітніх програм, які б давали змогу кандидатам і фахівцям, які вже працюють, отримати всі необхідні компетенції. З одного боку, це ускладнює організацію роботи таких структурних підрозділів, але з іншого — надає можливість вибудувати «правильну» систему через формування з «нуля» та навчання фахівців, які будуть носіями сучасних ідей і методів. Усе це потребує якісного навчання фахівців, їх подальшої підтримки та популяризації ВІК як важливого та авторитетного підрозділу в ЗОЗ, роль котрого має та буде зростати із часом.

Формування «сильних» і незалежних ВІК із добре навченим персоналом — важливий стратегічний крок на шляху боротьби з АМР. Але, як і будь-які амбіційні реформи, потребує популяризації, підтримки та часу.

Зверніть увагу, що ЦГЗ забезпечує координацію та інформаційно-консультативний супровід ЗОЗ із організації та впровадження ПІІК, покращення гігієни рук, епідеміологічного нагляду за ІПНМД та адміністрування антимікробних препаратів, щоб сприяти розвитку ВІК. Внутрішня підтримка, що визначається прихильністю в межах ЗОЗ, і зовнішня підтримка на рівні МОЗ і незалежних проєктів із метою формування дієвих та ефективних ВІК у ЗОЗ — стратегічно важливий напрямк роботи у боротьбі з АМР в Україні.

За матеріалами «Експетус Медзаклад»

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6728

Туга пов’язка для зупинення кровотечі: алгоритм накладання

Тиснуча пов'язка — дієвий засіб зупинки венозної кровотечі, також вона дає змогу зменшити втрати артеріальної крові. Збережіть алгоритм накладання пов'язки та викорисовуйте для допомоги пацієнтам
22985