Утилізація свинцевих фартухів

1022

Запитання

Чи підлягають свинцеві фартухи, які використовували в лікувальному закладі як засоби індивідуального захисту, обов’язковій утилізації? Чи належать вони до категорії D? Як поводитися з такими відходами?

Відповідь

Відповідає в «Експертус Медзаклад» голова ГО «ЕАЦ» «Медичний Конструктор», співавтор нових ДБН для закладів охорони здоров’я, Владислав Смірнов.

Як отримати ліцензію на поводження з небезпечними медичними відходами

Алгоритм залежить від вмісту важких металів у фартусі та місцевого порядку поводження з токсикологічно небезпечними відходами.

Свинцеві фартухи не належать до відходів категорії D. Адже рентгензахисний одяг не є джерелом іонізуючого випромінювання та не накопичує радіаційне забруднення.

Натомість до відходів категорії D належать усі матеріали, що утворюються в результаті використання радіоізотопів у медичних та/або наукових цілях у будь-якому агрегатному стані, що перевищують допустимі рівні, встановлені нормами радіаційної безпеки. Так визначає пункт 1 розділу VII Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами, затверджених наказом МОЗ від 08.06.2015 № 325 у редакції наказу МОЗ від 06.09.2022 № 1602 (далі — ДСанПіН № 325).

Опромінення — це вплив на людину іонізуючого випромінювання. Воно може бути:

Під час використання джерел іонізуючого випромінювання в медичній практиці необхідно обов’язково застосувати засоби індивідуального захисту та контролювати дози опромінення пацієнтів (ч. 1 ст. 17 Закону № 15/98).

Спільний наказ Державної інспекції ядерного регулювання України та МОЗ «Про затвердження Загальних правил радіаційної безпеки використання джерел іонізуючого випромінювання у медицині» від 16.02.2017 № 51/151 не містить положення щодо утилізації такого засобів індивідуального захисту, як свинцевий фартух.

NB! Із 29 листопада 2022 року під час поводження з відходами, які містять ртуть, важкі метали та інші токсичні речовини, не треба керуватися ДСанПіНом № 325.

Прямої вимоги поводження із засобами індивідуального захисту, зокрема зі свинцевим фартухом, законодавство не передбачає. Ймовірно, маємо зарахувати свинцевий фартух до «інших токсикологічно небезпечних відходів». До них належать, наприклад, прилади та обладнання, що містять важкі метали (п. 2 розд. VI ДСанПіН № 325). Адже свинець це важкий метал. Водночас рекомендуємо звернути увагу на вміст свинцю у фартусі. Від цього залежить подальша стратегія щодо утилізації.

✅✅✅ Порядок поводження з медичними відходами: скачайте зразок СОП

Поводження з токсикологічно небезпечними відходами здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства. Щоб уточнити порядок поводження з важкими металами, радимо звернутися до органів місцевого самоврядування. Адже кожна область має повноваження встановлювати свої вимоги щодо інших токсикологічно небезпечних відходів.

Додатково варто уточнити у дистриб’юторів вміст свинцю та інших деталей задля дотримання вимог законодавства в частині поводження з медичними відходами.

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6751

Туга пов’язка для зупинення кровотечі: алгоритм накладання

Тиснуча пов'язка — дієвий засіб зупинки венозної кровотечі, також вона дає змогу зменшити втрати артеріальної крові. Збережіть алгоритм накладання пов'язки та викорисовуйте для допомоги пацієнтам
23045