Списання етилового спирту

8251
Автор
керівник експертної групи «Експертус Головбух»

Запитання

ЗОЗ використовує під час надання медичних послуг спирт етиловий. Як облікувати його відпуск, якщо норми наразі скасовані?

Відповідь

Ввідповідає в «Експертус Медзаклад» керівник Експертної групи «Головбух», Олена Озерова.

Медичні відходи: 15 запитань і відповідей

Облікуйте надходження, рух на складі, у відділеннях, маніпуляційних кімнатах у загальному порядку для лікарських засобів. Вимоги знайдете в Методичних рекомендаціях ведення обліку лікарських засобів та медичних виробів у закладах охорони здоров’я, затверджених наказом МОЗ від 09.09.2014 № 635 (далі — Методрекомендації № 635).

Спирт етиловий належить до лікарських засобів, оскільки медичні працівники застосовують його для профілактики захворювань у людей (ст. 2 розд. І Закону України «Про лікарські засоби» від 04.04.1996 № 123/96-ВР). У Національному переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, затвердженому постановою КМУ від 25.03.2009 № 333, спирт значиться як дезінфекційний засіб та антисептик.

Раніше ЗОЗ відпускали етиловий спирт за нормативами, які визначав наказ МОЗ СРСР «Про нормативи витрачання етилового спирту для закладів охорони здоров’я, освіти та соціального забезпечення» від 30.08.1991 № 245 (далі — Наказ № 245). З 31.05.2016 Наказ № 245 утратив чинність.

Тобто наразі старі норми не чинні, а нові не затверджені, списувати спирт маєте право після його фактичного споживання. Підставою списати спирт слугуватимуть звіти відповідальних осіб про обсяг використаного спирту (п. 5 розд. 2 Методрекомендацій № 635). На підставі звітів бухгалтерія розрахує вартість вибуття за методом оцінки запасів, прийнятим обліковою політикою ЗОЗ.

Альтернативний варіант — надалі використовувати норми Наказу № 245, адже вони в період чинності наказу були призначені для окремих підрозділів лікувальних установ та використання під час певних медичних процедур. Для того щоб скористатись нормами відпуску із додатка до Наказу № 245, закріпіть їх наказом керівника ЗОЗ та доведіть до відома всіх матеріально відповідальних осіб під підпис.

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
94392

Програма реімбурсації «Доступні ліки — 2024»

З'ясуйте, що передбачатиме програма «Доступні ліки» в Україні у 2024 році, який буде повний перелік доступних ліків та як ЗОЗ долучитися до програми. Скачайте актуальні Реєстри лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації
1613

Зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів

Скачайте зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів, та дізнайтеся, як визначити основні обов’язки уповноваженої особи
7644