Евакуація майна КНП в надзвичайних ситуаціях

2040
Автор
адвокат, партнер Юридичної фірми «STATUS», член Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики України НААУ

Запитання

Як організувати і провести евакуацію майна комунального закладу охорони здоров’я в надзвичайних ситуаціях, як-от бойові дії та загроза окупації?

Відповідь

Відповідь на це запитання в «Експертус Медзаклад» дала адвокат, Юлія Миколаєць.

Як скласти стратегічний план розвитку закладу охорони здоров’я

Аби з’ясувати, який суб’єкт повинен займатися евакуацією майна КНП під час бойових дій, звернімося до нормативно-правових актів, що регулюють порядок евакуації.

Під евакуацією слід розуміти організоване виведення чи вивезення із зони надзвичайної ситуації або зони можливого ураження:

Порядок проведення евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій затверджений постановою КМУ від 30.10.2013 № 841 (далі — Порядок № 841). Як і КЦЗ, абзац 1 пункту 10 Порядку № 841 унормовує, що евакуацію матеріальних і культурних цінностей проводять у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій, які можуть заподіяти їм шкоду, якщо є час її провести. Наявність часу на евакуацію визначають на підставі інформації суб’єктів моніторингу, спостереження, лабораторного контролю та прогнозування надзвичайних ситуацій.

Обсяги та черговість проведення евакуації матеріальних і культурних цінностей, їх детальний перелік визначають органи державної влади, суб’єкти господарювання, громадські об’єднання та/або громадяни, в управлінні, віданні або власності яких перебувають зазначені цінності. Визначені обсяги та черговість враховують під час планування заходів з евакуації (абз. 2 п. 10 Порядку № 841).

До того ж приймає, перевозить, розміщує, обліковує та зберігає евакуйовані матеріальні і культурні цінності орган, відповідальний за організацію евакуації. І робить він це у визначеному законодавством порядку (абз. 3 п. 10 Порядку № 841).

Отже, евакуацію, зокрема, матеріальних цінностей повинен проводити суб’єкт, визначений законодавством.

Відповідальність за евакуацію майна КНП

Завдання та обов’язки суб’єктів господарювання у сфері цивільного захисту встановлює стаття 20 КЦЗ. Серед них — організація та здійснення під час виникнення надзвичайних ситуацій евакуаційних заходів щодо працівників та майна суб’єкта господарювання (п. 4 ч. 1 ст. 20 КЦЗ).

Варто зазначити, що евакуація може здійснюватися на державному, регіональному, місцевому або об’єктовому рівні (ч. 1 ст. 33 КЦЗ). А рішення про евакуацію на об’єктовому рівні приймають керівники суб’єктів господарювання. Так передбачає пункт 4 частини третьої статті 33 КЦЗ. Аналогічна норма наведена в абзаці 4 пункту 12 Порядку № 841.

Відтак рішення про проведення об’єктової евакуації приймає саме керівник суб’єкта господарювання.

✅✅✅Як вести Реєстр медичних висновків в ЕСОЗ

 

Евакуація майна комунального некомерційного підприємства — це об’єктова евакуація. Тому рішення про таку евакуацію та її проведення належить до компетенції керівника суб’єкта господарювання, у нашому випадку — директора КНП.

Своєю чергою, повноваження військової адміністрації закріпленістаттею 15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII (далі — Закон № 389). І серед них відсутні повноваження, які стосуються безпосередньої організації та проведення евакуації майна КНП.

Отже, з огляду на норми КЦЗ, Порядку № 841 і Закону № 389, займатися евакуацією майна КНП повинен директор підприємства. Оскільки ідеться про об’єктову евакуацію, яка не належить до повноважень військової адміністрації.

Військовий облік: 10 ключових змін для роботодавців

Порядок об’єктової евакуації

Для планування, підготовки та проведення евакуації в центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів АР Крим, місцевих держадміністраціях, органах місцевого самоврядування та на об’єктах господарювання утворюють органи з евакуації. До таких органів належать комісії з питань евакуації, збірні пункти евакуації, проміжні пункти евакуації, приймальні пункти евакуації (п. 20—21 Порядку № 841).

NB! За що відповідають комісії з питань евакуації:

    • за планування евакуації на відповідному рівні
    • підготовку населення до здійснення заходів з евакуації
    • підготовку органів з евакуації до виконання завдань
    • здійснення контролю за підготовкою проведення евакуації
    • приймання і розміщення евакуйованого населення, матеріальних і культурних цінностей.

Керівника комісії з питань евакуації та її персональний склад призначає орган, за рішенням якого утворені органи з евакуації. У невідкладних випадках у складі таких комісій утворюють оперативні групи, що починають роботу з моменту прийняття рішення про проведення евакуації населення (п. 22 Порядку № 841).

УВАГА! На об’єктах господарювання, що потрапляють у зони можливих надзвичайних ситуацій, з чисельністю працівників менш ніж 50 осіб комісії з питань евакуації не утворюють. Натомість призначають особу, яка виконує функції такої комісії (п. 22 Порядку № 841).

Комісія з питань евакуації, утворена на об’єкті господарювання:

  • організовує оповіщення та ведення обліку працівників, уточнює дані про транспортні засоби, строк їх подання, маршрути і порядок руху
  • подає необхідну інформацію комісії з питань евакуації, утвореній Радою міністрів АР Крим, місцевою держадміністрацією, органом місцевого самоврядування, на території якого заплановано розмістити евакуйованих працівників
  • забезпечує зустріч та розміщення евакуйованих працівників у безпечному районі та організовує їх інформаційне забезпечення (п. 39 Порядку № 841)

Отже, керівник КНП створює комісію з питань евакуації, яка має здійснювати заходи щодо евакуації працівників та майна підприємства. Якщо на КНП працює менше 50 осіб, керівник призначає особу, що виконує функції комісії з питань евакуації. 

 

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою