Військовозобов’язані жінки з інвалідністю

729

Запитання

Чи ставити на військовий облік працівницю з інвалідністю? Чи інвалідність — автоматична підстава того, що жінка не придатна до військової служби?

Відповідь

Офіцер відділення військового обліку і бронювання Дніпровського РТЦК та СП, Сергій Кучинський та  юрист із трудового права, сертифікований експерт із військового обліку,  Юлія Видиборець в журналі «Управління закладом охорони здоров'я» дали відповідь на дане запитання.

 

Мобілізація медичних працівників

Рішення ухвалить військово-лікарська комісія (ВЛК).

Одна з обо­в’яз­кових умов, щоб узяти жінку на військовий облік військовозо­бо­в’я­заних, — її придатність до проходження військової служби за станом здоров’я.

NB! Інвалідність, установлена жінці, до того ж такій, що працює, не дає підстав автоматично вважати, що вона не придатна до військової служби.

Придатність за станом здоров’я до військової служби визначає військово-лікарська експертиза (п. 1.1 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони від 14.08.2008 № 402; далі — Положення № 402).

За результатами медичного огляду ВЛК ухвалить одне з рішень щодо жінки:

  • придатна до військової служби
  • непридатна до військової служби в мирний час, обмежено придатна у воєнний час
  • непридатна до військової служби з виключенням з військового обліку

Підстава — пункт 20.3 Положення № 402.

У двох перших випадках жінку візьмуть на військовий облік, у третьому — ні.

Якщо ВЛК ухвалила рішення, що жінка непридатна до військової служби в мирний час, обмежено придатна у воєнний час, це означає:

  • жінку не можна залучити до виконання військового обов’язку в мирний час
  • жінка придатна до військової служби у воєнний час, але з урахуванням обмежень за станом здоров’я

Тож жінка придатна до військової служби, але лише в певний час і з урахуванням медичних рекомендацій.

Не плутайте терміни. Воєнний час — це період ведення воєнних дій, поняття не тотожне воєнному стану. Воєнний час настає з моменту оголошення стану війни чи фактичного початку воєнних дій і закінчується у день і час припинення стану війни (ч. 3 ст. 4 Закону України «Про оборону України» від 06.12.1991 № 1932-XII). Воєнний час — один зі складників, коли визначають тривалість особ­ливого періоду, який наразі триває в Україні.

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
16798

Як оформити ліцензію на медичну практику

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
56135