Кому підпорядкувати інженера з охорони праці при зміні штатного розпису

2609

Запитання

Директор змінив штатний розпис, зокрема перевів посаду провідного інженера з охорони праці до відділу адміністративно-господарського забезпечення. Чи не порушив він законодавства?

Відповідь

На ваші запитання в журналі «Управління закладом охорони здоров'я» відповідає експерт з охорони праці, Володимир Шапінський.

Успішний управлінець закладу охорони здоров'я — 2023

Керівник порушив статтю 15 Закону про охорону праці. Вона визначає, що на підприємстві з кількістю працівників 50 і більше роботодавець створює службу охорони праці (СОП) відповідно до Типового положення про службу охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 15.11.2004 № 255 (НПАОП 0.00-4.35-04).

СОП підпорядковується безпосередньо роботодавцю. Вимога закону не допускає іншого підпорядкування. Посада спе­ціа­ліста з охорони праці належить до категорії посад головних спе­ціа­лістів.

Чи ознайомлювати працівників із наказами про зміну посадового окладу

Спеціалісти СОП мають право:

  • видавати керівникам структурних підрозділів підприємства обов’язкові для виконання приписи про усунення наявних недоліків
  • одержувати від них необхідні відомості, документацію і пояснення з питань охорони праці

 NB! Підстава — глава 4 НПАОП 0.00-4.35-04.

Якщо спе­ціа­ліста СОП підпорядкувати керівнику структурного підрозділу, зокрема відділу адміністративно-господарського забезпечення, то постає питання щодо правомірності видання ним приписів і виконання своїх посадових обов’язків.

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою