Виплата заробітної плати працівникам, призваним на військову службу

6417

Запитання

Як виплатити зарплату увільненому мобілізованому працівнику?

Відповідь

 

Відповідає на це запитання керівник експертної групи «Експертус Кадри» Ольга Догадіна.

Як спланувати штат та оплатити роботу медпрацівників

Заробітну плату за період до дати увільнення від роботи виплатіть мобілізованому працівнику в найближчий день виплати зарплати.

Гарантії працівникам, призваним на військову службу, визначає частина третя статті 119 Кодексу законів про працю України (КЗпП). Вона зобов’язує на період проходження військової служби увільнити працівника від роботи зі збереженням робочого місця і посади. Жодних вимог щодо розрахунку з працівником в останній робочий день перед увільненням або в день видачі наказу про увільнення від роботи КЗпП не містить.

Роботодавець зобов’язаний провести повний розрахунок з працівником у день звільнення (ст. 47 КЗпП). Оскільки трудові відносини з мобілізованим працівником не припиняються, цю норму КЗпП не застосовуємо і керуємось загальними нормами законодавства про працю щодо строків виплати заробітної плати.

Заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу (ч. 1 ст. 94 КЗпП).

Роботодавець виплачує працівникам заробітну плату регулярно в робочі дні в строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим із виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, а за відсутності таких органів — представниками, обраними й уповноваженими трудовим колективом. Зарплату виплачують не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюють виплату (ч. 1 ст. 115 КЗпП).

Якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітну плату виплачують напередодні (ч. 2 ст. 119 КЗпП).

Якщо працівника призвали на військову службу, роботодавець:

  • видає наказ про увільнення працівника від роботи зі збереженням робочого місця і посади з дати вступу на військову службу (ч. 3 ст. 119 КЗпП)
  • виплачує працівнику заробітну плату за виконану до дати увільнення роботу в найближчий день виплати заробітної плати працівникам відповідно до умов колдоговору або положення про оплату праці (ст. 115 КЗпП)

За матеріалами «Експертус Медзаклад»

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Надбавки медпрацівникам в зоні бойових дій за Постановою № 928: розмір, умови виплати

На надбавки за постановою КМУ від 25.08.2023 № 928 мають право медпрацівники ЗОЗ у зоні можливих та активних бойових дій, що фінансуються з держбюджету. З'ясуйте умови та розмір виплат
3028