Ліки як гуманітарна допомога

3369

Запитання

Чи може КНП надавати пацієнтам ліки, що надійшли як гуманітарна допомога?

Відповідь

На це запитання у журналі "Управління закладом охорони здоров'я" дала відповідь Олена Озерова, експертка з обліку та оподаткування.

Обіг ліків: пройти курс

Під час воєнного стану неприбуткові організації можуть без обмежень надавати допомогу для забезпечення оборони країни, зокрема фінансувати витрати, не пов’язані зі статутними цілями та напрямами діяльності (п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ Податкового кодексу України; ПК). Допоки діє воєнний стан, ПК дозволяє:

  • надавати послуги, використовувати доходи і передавати майно на користь армії, закладів охорони здоров’я державної та комунальної власності;
  • перераховувати кошти на спецрахунки для збору коштів, відкриті НБУ;
  • надавати благодійну допомогу фізособам, які проживали/проживають на територіях, де точилися/точаться бойові дії, за умови що вони не є засновниками чи учасниками неприбуткової організації або пов’язаними з ними особами; вимушеним переселенцям, зокрема які стали на облік як ВПО.

Така допомога не вважатиметься порушенням пункту 133.4 ПК. На цьому податківці наголосили у ЗІР (категорія 102.04).

Отже, якщо надаєте винятково ліки чи медвироби пацієнтам у межах курсу лікування, то незалежно від статусу пацієнтів статутних умов КНП не порушуєте. Відтак КНП додержує приписів щодо перебування у лавах неприбутківців, що визначає пункт 133.4 ПК.

Щоб підтвердити цільову роздачу, оформте документи, а саме: наказ керівника про роздачу гуманітарної допомоги, відомість роздачі та акт списання довільної форми. В акті передбачте обов’язкові реквізити первинки. У документах наголосіть на меті заходу: надання медичної допомоги. Конкретизуйте її напрям: кардіологічна, хірургічна тощо.

А якщо з-поміж гуманітарної допомоги, що розподіляєте, є «інші товари», і їх надаєте фізичним особам, що не постраждали від бойових дій або не зареєстровані як ВПО, неприбутковий статус КНП опиняється під загрозою.

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
94430

Програма реімбурсації «Доступні ліки — 2024»

З'ясуйте, що передбачатиме програма «Доступні ліки» в Україні у 2024 році, який буде повний перелік доступних ліків та як ЗОЗ долучитися до програми. Скачайте актуальні Реєстри лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації
1613

Зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів

Скачайте зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів, та дізнайтеся, як визначити основні обов’язки уповноваженої особи
7649