МОЗ винесло на громадське обговорення законопроєкт про реформування системи МСЕК

Долучайтеся до обговорення законопроєкту про реформування системи медико-соціальної експертизи в Україні

МОЗ винесло на громадське обговорення проєкт змін до проведення профілактичних щеплень в Україні

10 жовтня МОЗ оприлюднило для громадського обговорення законопроєкт реформування системи медико-соціальної експертизи (далі МСЕК) в Україні. Йдеться про проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких Законів України щодо впровадження оцінювання повсякденного функціонування особи» (далі — Законопроєкт).

Юридичний супровід роботи медзакладу: прораховуємо ризики

Мета Законопроєкта — створити нормативно-правові засади, які змінять підхід до оцінювання визначення потреб і механізм їх забезпечення для осіб з обмеженням повсякденного функціонування.

Під поняттям «оцінювання повсякденного функціонування особи» розробники Законопроєкту мають на увазі вид медичної експертизи, яку проводять з метою визначення рівнів порушення структур і функцій організму людини, у тому числі фізичних, психічних, інтелектуальних, сенсорних, що можуть призводити до обмежень життєдіяльності. Проводитимуть таке оцінювання експертні комісії з оцінювання повсякденного функціонування особи (ЕКОПФО), що формуватимуться в кластерних і надкластерних закладах охорони здоров’я. Законопроєкт визначає також вимоги до складу і функції ЕКОПФО.

Загалом Законопроєкт  передбачає зміни до 26 нормативно-правових актів. У разі прийняття законодовці планують ввести його в дію через 6 місяців після офіційної публікації. А МСЕК перестануть існувати.

Ознайомтеся із Законопроєктом і надсилайте свої пропозиції та зауваження впродовж 30 днів з дати оприлюднення, тобто до 9 листопада 2024 року. МОЗ приймає їх у письмовому або електронному вигляді у формі порівняльної таблиці за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, Директорат з розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров’я, телефон: (044) 253-33-31, (e-mail: [email protected]).

За матеріалами МОЗ та Експертус Медзаклад

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
18734

Календар вакцинації в Україні

1 жовтня набрали чинності зміни до календаря профілактичних щеплень в Україні. Нагадайте пацієнтам про безоплатну обов'язкову та платну рекомендовану вакцинацію
210065

Мобілізація медичних працівників — 2024: кого можуть призвати на військову службу та хто не підлягає мобілізації

Як відбувається мобілізація медиків, зокрема жінок-медиків, як діяти після отримання повістки та хто не може бути мобілізованим. Читайте про це в статті
372230

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді