МОЗ обговорило стратегічні напрями розвитку медсестринства в Україні

Розвиток медсестринства потребує інституційної підтримки на державному рівні, наголосило МОЗ

МОЗ обговорило стратегічні напрями розвитку медсестринства в Україні

Під головуванням міністра охорони здоровʼя Віктора Ляшка відбулася зустріч із представниками професійної спільноти, під час якої обговорили актуальні питання, що потребують закріплення на рівні рамкового документа — стратегічних напрямів розвитку медсестринства в Україні.

10 відповідей на запитання про БПР медсестер у 2024 році

Нагадаємо, наразі триває робота над розробкою зазначеного документа, який міститиме чотири ключові блоки:

  • освіта;
  • людські ресурси та робоче середовище;
  • розвиток лідерства в медсестринстві;
  • посилення ролі медичних сестер в наданні послуг.

Очільник МОЗ Віктор Ляшко наголосив на важливості зворотного звʼязку безпосередньо від медсестер, які опікуються на регіональному та національному рівнях питаннями розвитку медсестринства. Він зауважив, що затверджена в майбутньому стратегія має бути обʼєднана спільною візією, відповідати реаліям нашого сьогодення, стати практичним продуктом. Також міністр підкреслив, що вкрай важливо змінити й посилити роль медичних сестер, у тому числі їх реальний вплив на формування політики у сфері охорони здоровʼя України, а також підвищити імідж професії в суспільстві.

Під час робочої зустрічі учасники сфокусувалися на питаннях, які стосувалися різних блоків документа. Найбільшу дискусію викликали питання взаємозв’язку між рівнем освіти, посадою та рівнем заробітної плати, необхідність оновлення навчальних програм, підвищення рівня практичних (клінічних) навичок студентів і їхнього доступу до лікувально-діагностичного процесу та пацієнтів. Професійна спільнота також відзначила низький рівень мотивації на робочому місці, що переважно обумовлена відсутністю можливостей для кар’єрного зростання та недостатнім рівнем фінансової мотивації.

Розвиток медсестринства потребує інституційної підтримки на державному рівні. Зокрема, таку підтримку учасники обговорення вбачають у розробленому рамковому документі, який визначить вектори розвитку професії.

Наступний крок — консолідація коментарів і пропозицій, які знайдуть відображення у фінальній версії стратегічних напрямів розвитку медсестринства. Далі рамковий документ буде винесено на розгляд і затвердження колегією МОЗ. 

Рамковий документ, що визначає стратегічні напрями розвитку медсестринства в Україні, МОЗ розробило у співпраці з партнерами з україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти», Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоровʼя», бюро ВООЗ в Україні, ДУ «Центр розвитку медсестринства МОЗ України».

За матеріалом Експертус Медзаклад

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
87148

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9382

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді