МОЗ працює над врегулюванням надання телемедичних послуг в Україні

МОЗ ініціює зміни в законодавстві, які регулюють сферу телемедицини

телемедицина

Зміни спрямовані на інтеграцію телемедицини в усі види медичної допомоги: екстрену, первинну, спеціалізовану, паліативну та реабілітаційну. У перспективі це має покращити доступність та якість медичної допомоги загалом і, зокрема, для хронічних хворих, людей, які внаслідок воєнних дій вимушено змінили місце проживання, мешканців прифронтових зон, сільської та віддаленої місцевості.

Особисте освітнє портфоліо: сервіс

У липні 2023 року КМУ схвалив Стратегію розбудови телемедицини в Україні (далі — Стратегія). Одне із ключових завдань документа — проаналізувати законодавство щодо надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини та вдосконалити відповідну нормативно-правову базу.

Для виконання цього завдання МОЗ спільно із проєктом USAID «Сталий розвиток національних систем охорони здоров’я» (LHSS) проаналізували нормативно-правову базу, яка регламентує застосування телемедицини в Україні. Опрацювали, зокрема:

  • термінологію телемедицини, її роль та застосування у різних видах медичної допомоги;
  • права та обов’язки пацієнтів і медпрацівників;
  • фінансування, технічне забезпечення, облік, організацію надання телемедичних послуг;
  • різні аспекти обробки даних (згода пацієнта, доступ до даних, реєстрація та ідентифікація пацієнта, зберігання, передача та захист даних);
  • особливості застосування телемедицини у віддаленій місцевості, в умовах епідемій та у воєнний час. 

Результати МОЗ використало для підготовки змін до нормативно-правових актів, які сприятимуть розвитку телемедицини та адаптують її до сучасних умов і викликів.

Раніше НСЗУ презентувала Гід по Програмі медичних гарантій — 2024.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Табель оснащення кабінету телемедицини

Табель оснащення кабінету телемедицини затверджений на рівні законодавства. Без потрібного обладання запустити в медзакладі телемедичне консульування не вийде, а тому збережіть перелік необхідно оснащення та поступово подбайте про його наявність в медзакладі.
2415

Телесестринство: принципи та організація роботи

Впровадження телемедицини неможливе без залучення всіх медпрацівників. Тому зараз частіше говорять про телесестринство для надання медсестринської допомоги дистанційно. Читайте, яким чином це відбуватиметься, як провести попереднє навчання персоналу та які технології потрібно залучати для роботи.
3220

Кабінет телемедицини: документація, законодавство, організація

Читайте, як організувати у медичному закладі роботу кабінету телемедицини, які документи у ньому потрібно заповнювати, які чинні законодавчі акти визначають порядок надання телемедичних послуг.
1908

Консультування пацієнтів онлайн

Медичне онлайн-консультування пацієнтів може стати для приватних закладів конкурентною перевагою. Надаючи корисну та повну інформацію потенційним клієнтам такі заклади підвищують вірогідність звернення саме до них. Розглянемо найважливіші аспекти такого виду діяльності.
4878

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді