Чи загрожує Україні новий загальнонаціональний карантин — позиція МОЗ

Питання про загальнонаціональний карантин МОЗ розглядатиме, якщо в більшій частині областей сумарно матимемо перевищення епідемічного порогу за захворюваністю на грип, ГРВІ та COVID-19

Чи загрожує Україні новий загальнонаціональний карантин — позиція МОЗ

Наразі епідемічний поріг перевищений лише в Чернівецькій області. Тож запроваджувати загальнонаціональний карантин Уряд не планує. Про це повідомив Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України.

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

За словами Ігоря Кузіна, МОЗ кожного тижня отримує цю інформацію та бачить, що, наприклад, станом за цей тиждень перевищення епідемічного порогу є лише в Чернівецькій області. У всіх інших епідпоріг не перевищений. 

Це означає, що на рівні Чернівецької області в разі стрімкого зростання кількості хворих, можна ініціювати винесення питання на комісію з техногенно-екологічної безпеки й ухвалити рішення про певні обмежувальні заходи. Наприклад, продовжити зимові канікули, запровадити додаткову паузу в навчанні для дітей, щоб розірвати ланцюжок передачі, або впровадити масковий режим, рекомендований до застосування в певних місцях. Обсяг заходів затверджує своїм рішенням обласна комісія.

Своєю чергою, Рівненська область застосувала профілактичні заходи без перевищення епідемічного порогу. В регіоні продовжили зимові канікули, щоб не допустити наближення до цього порогу. Такі превентивні заходи теж правомірні. 

Про загальнонаціональний карантин або обмежувальні заходи по всій країні наразі не йдеться ще й тому, епідемічний сезон протікає відносно спокійно. Але локальних заходів у регіонах, найімовірніше, будуть вживати залежно від того, як розвиватиметься ситуація.

Також головний санлікар країни нагадав, що із жовтня розпочався епідемічний сезон захворюваності на грип і COVID-19. Відтоді сумарно на них перехворіло 1,3 млн українців. Це майже на 40% більше, ніж  минулого роцу. Тобто в показниках за кількістю людей зараз дійсно хворіють більше. А якщо простежити за динамікою COVID-19, то із жовтня маємо 80 000 випадків. Насправді COVID-19 становить незначну частку від загальної кількості випадків грипу та респіраторних інфекцій — 6%.

Раніше МОЗ оновило форми обліку інфекційних захворювань.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
86921

Програма підвищення кваліфікації «Нові вимоги до інфекційного контролю: від ВІК до утилізації відходів» — 30 балів БПР

Пройдіть онлайн-інтенсив Вищої школи головної медсестри, щоб упевнитися, що дотримуєтеся всіх вимог законодавства і нових правил щодо організації інфекійного котролю
3569

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді