МОЗ анонсувало розширення доступу до телемедичних послуг в Україні

МОЗ спільно з НСЗУ впроваджують зміни у сфері електронної системи охорони здоров’я: створюють на рівні держави нові функціональні можливості для телемедицини

МОЗ анонсувало розширення доступу до телемедичних консультацій в Україні

Триває робота над новими функціональними можливостями для телемедицини в Україні, про це повідомило МОЗ. У межах електронної системи охорони здоровʼя МОЗ та НСЗУ планують впровадити сервіси телеконсультування, телерадіології та телеметрії.

Цифрові навички у роботі медпрацівника — навчальна програма

Ця ініціатива є відповіддю, зокрема, на гостру потребу в забезпеченні доступу до медичних послуг для людей, які проживають у віддалених від медичної допомоги регіонах, і для тих, хто постраждав від війни, наголосило МОЗ. Пацієнти по всій країні зможуть шукати лікарів, записуватися на прийом онлайн й отримувати консультації із застосуванням безпечного відео- та аудіозв’язку.

Впровадження телерадіології забезпечить збереження діагностичних досліджень, виконаних на радіологічному обладнанні (КТ, МРТ тощо). За потреби лікарі з відповідними правами доступу зможуть переглядати ці дослідження, описувати їх, створювати на їх базі спостереження та призначати лікування пацієнту.

Окрім цього, результати телеметричних даних діагностики зберігатимуться в єдиному захищеному місці — центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ). При цьому результати ЕКГ, виміри показників життєдіяльності людини (як-от насиченість киснем крові, спірометрія тощо) та інших таких досліджень не потрібно зберігати вдома чи в лікарні.

Заплановано інтегрувати нові функціональні можливості з наявними модулями ЕСОЗ і розширити можливості не лише у сфері телеконсультування, а й теледіагностики. 

Раніше МОЗ утворило Міжвідомчу робочу групу з питань розбудови телемедицини.

За матеріалами МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Табель оснащення кабінету телемедицини

Табель оснащення кабінету телемедицини затверджений на рівні законодавства. Без потрібного обладання запустити в медзакладі телемедичне консульування не вийде, а тому збережіть перелік необхідно оснащення та поступово подбайте про його наявність в медзакладі.
2585

Телесестринство: принципи та організація роботи

Впровадження телемедицини неможливе без залучення всіх медпрацівників. Тому зараз частіше говорять про телесестринство для надання медсестринської допомоги дистанційно. Читайте, яким чином це відбуватиметься, як провести попереднє навчання персоналу та які технології потрібно залучати для роботи.
3385

Кабінет телемедицини: документація, законодавство, організація

Читайте, як організувати у медичному закладі роботу кабінету телемедицини, які документи у ньому потрібно заповнювати, які чинні законодавчі акти визначають порядок надання телемедичних послуг.
2158

Консультування пацієнтів онлайн

Медичне онлайн-консультування пацієнтів може стати для приватних закладів конкурентною перевагою. Надаючи корисну та повну інформацію потенційним клієнтам такі заклади підвищують вірогідність звернення саме до них. Розглянемо найважливіші аспекти такого виду діяльності.
5360

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді