МОЗ відповіло на запитання медиків і фармацевтів щодо оформлення і відпуску наркотиків

З 13 жовтня 2023 року лікарі зобов’язані виписувати, а аптеки відпускати наркотичні (психотропні) лікарські засоби виключно на підставі електронного рецепта

Так визначає наказ МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360» від 21.07.2023 № 1333 у редакції наказу МОЗ від 10.08.2023 № 1430 (далі — Наказ № 360, Наказ № 1333). Спочатку МОЗ повідомляло про повний перехід на відпуск за е-рецептом у середині вересня. У результаті Накза № 1333 діє з 29 вересня, а зміни до Наказу № 360 набрали чинності 13 жовтня.

Відповіді МОЗ на запитання медиків і фармацевтів щодо оформлення і відпуску наркотичних лікарських засобів (ЛЗ)

1. Чи діятиме паперовий рецепт для відпуску наркотичних (психотропних) ліків?

Так, використання паперових рецептурних бланків можливе:

  • для призначення екстемпоральних препаратів (тобто таких, які виготовляють в аптеці);
  • у випадку відсутності технічної можливості виписати/відпустити е-рецепт на територіях, де проходять активні бойові дії (наприклад, за відсутності світла, звʼязку тощо);
  • у разі виникнення технічних питань у роботі центральної бази даних електроної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), що унеможливлює виписування е-рецептів (про це користувачів проінформують на сторінці моніторингу).

Так, якщо пацієнт отримає паперовий рецепт, фармацевт має відпустити ліки та зберегти паперовий бланк за встановленою процедурою.

2. У якій аптеці можна погасити паперовий рецепт, виписаний у медзакладі, що розташований у зоні активних бойових дій?

У таких випадках наркотичні (психотропні) ліки за рецептами в паперовій формі відпускають саме ті аптечні заклади, які розташовані на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих територіях.

3. Чи можна виписати рецепт на папері за відсутності світла в медзакладі?

Лікар може скористатися паперовим рецептурним бланком для виписування наркотичних (психотропних) ліків на територіях, де проходять активні бойові дії (наприклад, за відсутності світла, звʼязку тощо). В інших випадках, окрім зазначених вище, лікар має виписати електронний рецепт.

Зауважте, що в разі відсутності світла виписати е-рецепт можна і дистанційно після появи електроенергії в медзакладі.

Окрім того, врахуйте, що електронний рецепт для паліативних пацієнтів можна виписати одразу на кількість препарату, розраховану на 15-денний курс лікування. Тобто протягом місяця можна виписати два рецепти, у тому числі дистанційно.  

4. Чи потрібно під час виписування е-рецепта на пільгові наркотичні ліки дублювати рецепт на паперовому бланку?

У цьому немає потреби. Важливо лише, щоб лікар коректно заповнив інформацію в е-рецепті. Зокрема, у полі «Сигнатура» вкажіть: відсоток відшкодування вартості ліків (50% чи 100%), ЄДРПОУ та найменування медзакладу, його розташування, а також прізвище та ініціали лікаря. За наявності цієї інформації фармацевт зможе відпустити ліки в межах програми.

5. Як фармацевту відпустити пільгові наркотичні ліки за кошти місцевих бюджетів?

Щоб дізнатися, за якою програмою відпустити ліки, фармацевт має звернути увагу на поле «Програма» в е-рецепті. Пільгові наркотичні ліки за кошти місцевих бюджетів відпускають в ЕСОЗ за програмою «Наркотичні та психотропні препарати на пільгових умовах за постановою КМУ від 17.08.1998 № 1303».

Далі в полі е-рецепта «Сигнатура» фармацевт може знайти всю необхідну інформацію для обліку відпуску пільгових наркотичних (психотропних) ліків і погашення рецепта.

6. Чи обовʼязково лікарю друкувати інформаційну довідку та засвідчувати її власним підписом і печаткою?

Не потрібно, адже ця довідка є допоміжним документом для пацієнта, яку лікар може надрукувати за потреби чи на його прохання. Вона містить відповідний код і штрих-код для погашення рецепта пацієнтам, які під час реєстрації в ЕСОЗ обрали метод автентифікації за документами. Так, пацієнти без телефона зможуть погасити рецепт і придбати необхідні ліки в аптеці.

Лише якщо пацієнт планує виїжджати за кордон і при цьому перевозитиме наркотичні (психотропні) ліки із собою, на його прохання лікар, який виписує е-рецепт, має надрукувати інформаційну довідку та засвідчити її власним підписом і печаткою.

Раніше МОЗ повідомило, що строк дії електронного рецепта в Україні збільшили до 90 днів.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
94351

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді