МОЗ затвердило дорожню карту впровадження медичного страхування: що передбачає документ

В Україні планують впровадити медичне страхування

МОЗ затвердило дорожню карту впровадження медичного страхування в Україні

МОЗ затвердило Дорожню карту впровадження медичного страхування наказом від 25.08.2023 № 1530 (далі — Дорожня карта).

На які нормативні акти звернути увагу у вересні

Важливо, що про відмову від досягнень медичної реформи і згортання програми фінансових гарантій медичного обслуговування населення не йдеться. Натомість, як зазначають розробники документа, додаткове медичне страхування має полегшити навантаження на держбюджет, адже грошей на охорону здоров’я стабільно не вистачає, і сприяти підвищенню рівня якості надання медичної допомоги.

Медичне страхування має:

1) розширити доступ до додаткових медичних послуг, які не охоплює програма медичних гарантій;

2) зменшити навантаження на державний бюджет;

3) забезпечити ширший вибір надавачів медичних послуг, страховиків та страхових пакетів;

4) залучити приватний капітал до розвитку і модернізації закладів охорони здоров’я та інфраструктури;

5) зменшити строки очікування на медичну допомогу.

Розробники Дорожньої карти наводять і п’ять кроків із впровадження додаткового медичного страхування:

1. Чітке визначення медичних послуг, які не покриває ПМГ, а також інших випадків, за яких медичні послуги можна надавати пацієнтам за кошти фізичних та юридичних осіб. МОЗ спільно з експертним середовищем розробить необхідні нормативно-правові акти, які чітко встановлять випадки, в яких додаткове медичне страхування зможе доповнювати, а не дублювати ПМГ.

2. Розвиток фармацевтичного страхування. Фармацевтичне страхування передбачає забезпечує відшкодування витрат на придбання лікарських засобів та/або медичних виробів. Цей тип страхування призначений для захисту пацієнтів від високих витрат на лікарські засоби, особливо у випадках, коли необхідні дороговартісне або довготривале лікування поза державними гарантіями.

3. Покращення рівня співпраці між учасниками систем державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення та приватними страховиками. Недостатній рівень співпраці та координації призводить до дублювання фінансування послуг і незабезпечення повного покриття для користувачів додаткового медичного страхування.

4. Спрощення механізмів для запровадження додаткового медичного страхування. МОЗ розглядатиме пропозиції, в тому числі у форматі робочих груп, щодо удосконалення нормативно-правового регулювання ринку, розвитку додаткового медичного страхування та суміжних питань.

5. Підвищення рівня поінформованості населення. Багато громадян не мають достатньої інформації про переваги та можливості медстрахування. Це призводить до обмеженого інтересу та невеликої кількості людей, які обирають медичне страхування, а відповідно до зростання вартості страхування.

Строків впровадження дорожньої карти МОЗ поки не називає. Лише зазначає, що для популяризації медичного страхування об’єднання страховиків проводитимуть інформаційні кампанії, які пояснюватимуть переваги та умови страхових пакетів.

Раніше Уряд визначив умови ліцензування для всіх надавачів реабілітаційної допомоги.

За матеріалами МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді