Україна серед 50-ти країн світу, в яких проводять операції з пересадки легень — МОЗ

Операції подібного типу вважаються одними з найскладніших, наголошує МОЗ. І досвід нашої країни з розбудови системи трансплантації під час активної фази бойових дій можна вважати унікальним

Україна серед 50-ти країн світу, в яких проводять операції з пересадки легень — МОЗ

Україна лише почала розвиток системи трансплантації, але від початку 2023 року в нашій країні вже було проведено 3 операції з пересадки легень. Про успіхи вітчизняної медицини розповіли в МОЗ.

Безпечна робота з інструментами: зберігання й санепідрежим

Директор директорату високотехнологічної медичної допомоги та інновацій МОЗ Василь Стрілка зазначив:

«Іноземних колег надзвичайно дивує, коли ми розповідаємо про те, що у нас відбуваються трансплантації під час війни. Оскільки пересадку органів виконують виключно в розвинених країнах, де злагоджено та якісно функціонує загальна медична система. Й, звісно, в цих державах немає масштабних збройних конфліктів».

Для проведення високотехнологічних операцій із пересадки органів має стабільно працювати кожна ланка великого медичного механізму: від лабораторій, операційних та лікарень, які діагностують смерть мозку, до логістичних ланцюжків. Тож прогрес у даній сфері, за висновками МОЗ, свідчить про стійкість всієї медичної системи України. 

Наразі трансплантації легень в Україні, за даними Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, очікують понад 40 пацієнтів. Всі пересадки органів відбуваються в межах пілотного проєкту Міністерства охорони здоров’я з трансплантації. Тариф за пересадку легень встановлено на рівні 2,6 млн гривень. Всі операції – безоплатні для пацієнтів. 

Раніше стало відомо, що Уряд оптимізує роботу Держлікслужби.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді