Цього року студенти-медики можуть здавати ЄДКІ за межами України: алгоритм дій

На час дії воєнного стану вітчизняні та іноземні студенти, які зараз перебувають за межами України, можуть здати єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ) за місцем свого перебування або проживання. Це передбачає постанова уряду

ЄДКІ

Ще 28 березня Уряд ухвалив постанову «Про внесення змін до Порядку здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ) для здобувачів ступеня вищої освіти магістр за спеціальностями галузі знань “22 Охорона здоров’я”», яка дозволяє студентам під час дії воєнного стану здавати ЄДКІ за межами України.

Як підготувати щорічне освітнє портфоліо під час воєнного стану

Завершення навчання здобувачами освіти, які тимчасово вимушено перебувають за кордоном, можливе за умови успішного складання ними законодавчо встановленої основної форми атестації – єдиного державного кваліфікаційного іспиту, який складається з таких компонентів:

  • інтегрований тестовий іспит «КРОК»; 
  • обʼєктивний структурований практичний (клінічний) іспит;
  • іспит з англійської мови професійного спрямування.

Завдяки прийнятій Урядом постанові, у разі перебування студента за межами України він має можливість скласти іспити у центрах сертифікаційного тестування, визначених Державним некомерційним підприємством «Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки “Медицина” і “Фармація” при МОЗ України», а у разі повернення до України – у вітчизняних закладах вищої освіти.

Алгоритм дій для здобувача освіти, який складатиме іспит КРОК 1, іспит з англійської мови професійного спрямування та іспит КРОК 2 за межами території України, наступний:

  1. Повідомити заклад освіти, у якому здобувач навчається, назву країни, у якій він складатиме іспит.
  2. Відстежувати на вебсайті ДНП «Центр тестування» інформацію щодо місць знаходження центрів сертифікаційного тестування у обраній здобувачем країні за посиланням.
  3. Відстежувати через вебсайт ДНП «Центр тестування» у розділі «Графік іспитів» інформацію щодо дати проведення іспитів у центрах сертифікаційного тестування за межами території України. 
  4. Отримати у закладі освіти свій унікальний ID-код здобувача для реєстрації та складання іспитів. ID-код здобувача надається ДНП «Центр тестування» до закладу освіти. 
  5. Використовуючи свій унікальний ID-код, зареєструватися на сторінці центру сертифікаційного тестування на складання іспиту, вибравши назву іспиту, локацію центру сертифікаційного тестування, дату та час складання.

Більш детально ознайомитися з особливостями проведення ЄДКІ у цьому році можна на сайті МОЗ.

Раніше МОЗ оприлюднило місця для розподілу в інтернатуру.

 

За матеріалами сайту МОЗ

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Що відомо про електронну систему БПР

Що таке електронна система БПР, для кого і коли її впроваджуватимуть? Хто буде надавати освітні послуги через електронну систему БПР? Читайте про це в статті
3704

Фінансування БПР медичних працівників — 2024

Як держава фінансуватиме безперервний професійний розвиток працівників сфери охорони здоров’я у 2024 році? Чи змінився розмір відшкодування з минулого року, і хто може на нього розраховувати? Читайте про це у статті
1714

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді