В Україні цифровізують роботу військово-лікарських комісій

В Кабміні відбулася нарада щодо оптимізації процесів військово-лікарської експертизи

В Україні цифровізують роботу військово-лікарських комісій

Міноборони, МОЗ, Мінветеранів і Мінцифра проаналізували, як влаштовані процеси військово-лікарської експертизи, який шлях проходить військовий після поранення та як спростити цей механізм для пацієнтів і військових медиків.

Правова освіта медпрацівників

Нині ВЛК зовсім не цифровізована: відсутні електронні черги, жодних медичних інформаційних систем й електронного документообігу у військових госпіталях. Поранених багато, а лікарів замало. Через це може значно страждати якість і швидкість надання допомоги. Бійці з важкими пораненнями змушені годинами стояти в чергах, збирати десятки документів і їздити в різні міста України, щоб отримати висновок ВЛК.

У січні експерти разом із профільними міністерствами, зібрали інформацію від поранених, вивчили основні проблеми і розробили необхідні кроки. Зокрема:

  • запровадити електронний документообіг у військових закладах і можливість реабілітації поряд із місцем проживання;
  • автоматизувати процеси, щоб зменшити навантаження на поранених військовослужбовців;
  • надати належне сервісне обслуговування (вода, ввічливість персоналу, безбарʼєрність приміщень тощо);
  • підвищити кваліфікацію лікарів у питаннях ВЛК. 

Це лише частина змін, яких потребують процеси ВЛК

25 лютого під головуванням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулася нарада щодо оптимізації процесів військово-лікарської експертизи. За словами очільника уряду, довідки мають «ходити» за військовими, а не навпаки. Урядовці працюють над тим, щоб прибрати зайву бюрократію та можливі зловживання з процесу проходження ВЛК.

Під час наради експертна група спільно з Міноборони, МОЗ, Мінцифри та Мінветеранів представила свої напрацювання для розв’язання проблем у цій сфері. Основна мета — автоматизація та діджиталізація всіх процесів. У результаті військові мають отримати належний та швидкий сервіс з відповідним рівнем обслуговування та поваги.

Окремо учасники наради приділили увагу отриманню довідки про обставини поранення з військової частини. Прем’єр-міністр дав завдання відповідальним міністерствам напрацювати зміни, які зроблять цю послугу в цифровому форматі. Також він доручив опрацювати можливість створення на базі кожного центру комплектування так званого «військового ЦНАПу».

Денис Шмигаль підкреслив, що процес проходження комісій повинен стати людиноорієнтованим. Це стосується не лише військово-лікарської, але й медико-соціальної експертної комісії.

Раніше у МОЗ дали роз'яснення, як оскаржити рішення МСЕК.

За матеріалом Експертус Медзаклад

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Епікриз: оформлення, види

Які види епікризів існують? Які дані вказувати в різних видах епікризу? Хто цю інформацію вносить? Як правильно характеризувати стан пацієнта на різних етапах лікування? Читайте про це у статті
89282

Кесарів розтин: протокол лікування

Надавайте первинну, вторинну на третинну медичну допомогу при кесаревому розтині, керуючись затвердженим МОЗ уніфікованим клінічним протоколом
32638

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді