Підтвердити кваліфікацію медиків для працевлаштування за кордоном стане простіше — МОЗ

Уряд ухвалив постанову, що дозволить підтвердити кваліфікацію медиків, які працевлаштовуються за кордоном. Про це повідомили в МОЗ

Підтвердити кваліфікацію медиків для працевлаштування за кордоном стане простіше — МОЗ

КМУ ухвалив постанову «Про затвердження Порядку проведення верифікації інформації про освіту, кваліфікацію та професійний досвід медичних, фармацевтичних працівників та інших працівників сфери охорони здоровʼя» від 17.02.2023 № 149 (далі — Постанова № 149). Таке рішення зумовлене необхідністю верифікувати інформацію про професійний статус працівників охорони здоровʼя, які працевлаштовуються за кордоном, включно з тими, що виїхали з України в період воєнного стану. Про це повідомили в МОЗ.

Як підготувати щорічне освітнє портфоліо під час воєнного стану

Внаслідок повномасштабної війни росії проти України чимало лікарів, медичних сестер та інших працівників охорони здоровʼя були вимушені покинути Україну та планують тимчасово працевлаштуватися на роботу за фахом в інших країнах. Вони звертаються до МОЗ із проханням видати документ, який би підтверджував їхній професійний статус (освіту, кваліфікацію, професійний досвід). 

Алгоритм верифікації

1. Медик має звернутися із заявою про верифікацію до органу управління закладу охорони здоров’я, в якому він працював до виїзду з України. Органом управління може бути міський/обласний департамент охорони здоров’я, МОЗ тощо. Медик має заповнити верифікаційну анкету та надати сканкопії підтверджувальних документів. Шаблони заяви, анкети і перелік документів наведені в додатках 1—3 до Постанови №149. 

2. Орган управління закладу охорони здоров’я верифікує дані через збір і перевірку достовірності документів про освіту, кваліфікацію та професійний досвід працівника. 

3. Після завершення перевірки верифікатор вносить отримані результати до електронної відомості.

4. У разі позитивного результату перевірки верифікатор оформлює довідку про освіту, кваліфікацію та професійний досвід працівника українською та англійською мовами. Сканкопію довідки надсилають на адресу електронної пошти, яку медик зазначив у верифікаційній анкеті. 

Строк перевірки та ухвалення рішення щодо її результатів становить 30 календарних днів з дня одержання заяви медика органом управління закладу охорони здоровʼя. 

Видавати подібний документ — поширена практика для країн ЄС. Уже кілька країн — партнерок України висловили готовність створити спрощену процедуру працевлаштування для українських медиків. Це не лише тимчасово забезпечить українських медиків роботою за спеціальністю, а й дасть можливість їм підвищувати кваліфікацію через обмін знаннями та досвідом з європейськими лікарями.  

Раніше у МОЗ нагадали, які документи потрібні внутрішньо переміщеним медикам для працевлаштування в інші медичні заклади країни.

За матеріалом Експертус Медзаклад

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як побудувати культуру управління у медичному закладі, щоб досягати найкращих результатів

Питання ефективного управління персоналом ЗОЗ стоїть на першому місці в структурі управління. Тож читайте у статті про те, як враховувати внутрішні проблеми та обґрунтовувати вибір рішення відповідно до ситуації
3529

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді