Яке безоплатне лікування можуть отримати онкопацієнти в 2023 році: роз'яснення НСЗУ

Які медичні послуги в Україні безоплатно може отримати людина з підозрою на онкозахворювання та зі встановленим діагнозом? Пояснили в НСЗУ

Яке безоплатне лікування можуть отримати онкопацієнти в 2023 році: роз'яснення НСЗУ

Які послуги з діагностики, лікування раку та реабілітації онкопацієнтів покриває Програма медичних гарантій 2023? Про це розповіли в НСЗУ.

Програма медичних гарантій — 2023

Безкоштовно в Україні в 2023 році пацієнти з підозрою на рак та з виявленим захворюванням можуть отримати наступні медичні послуги:

1. Діагностика: безоплатними за направленням є шість досліджень для раннього виявлення онкології:

  • мамографія;
  • цистоскопія;
  • гістероскопія;
  • бронхоскопія;
  • колоноскопія;
  • гастроскопія. 

Крім того, пацієнт з підозрою на онкологію має право на безоплатну діагностику в амбулаторних і стаціонарних умовах: на лабораторні аналізи (аналіз крові, спинномозкової рідини тощо) та інструментальні дослідження (МРТ і КТ, УЗД, рентген-дослідження, ендоскопічні дослідження сцинтиграфію та ін.).

2. Хіміотерапія та радіологічне лікування: пацієнт з підтвердженим онкологічним діагнозом має право на безоплатне лікування в амбулаторних або стаціонарних умовах. 

3. Лікування гематологічних та онкогематологічних захворювань: пацієнти з цими захворюваннями мають право на безоплатну діагностику,  лікування та супровід в амбулаторних або стаціонарних умовах.

4. Ліки: пацієнти з онкологією забезпечуються ліками за кількома напрямами:

5. Супровід, реабілітація та паліативна допомога: коли пацієнт з онкологією досягає ремісії, ці послуги також безоплатні за Програмою медичних гарантій

Раніше НСЗУ роз’яснила, як паліативні пацієнти та онкопацієнти зможуть отримувати знеболювальне за е-рецептом.

За матеріалами сайту НСЗУ

Вища школа безперервного професійного розвитку: оберіть навчальну програму
 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50726

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3462

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6948

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді