НСЗУ роз’яснила, як паліативні пацієнти та онкопацієнти зможуть отримувати знеболювальне за е-рецептом

Як отримати знеболювальне для паліативних пацієнтів та онкопацієнтів: роз'яснення від НСЗУ

paliatuv.jpg

З 1 лситопада 2022 наркотичні ліки для знеболення пацієнтів з онкологією та для полегшення больових синдромів у паліативних пацієнтів можна буде отримати за електронним рецептом. Про це розповіли в НСЗУ.

Мета нововведення — поліпшити доступ до таких ліків і посилити контроль за їх відпуском. Ідеться про лікарські засоби, обіг яких суворо обмежений. Нині ж такі препарати можна придбати в аптеці виключно за рецептом на спеціальному бланку форми № 3.

З’ясуймо, хто має право видавати й отримувати е-рецепти та як скористатися нововведенням.

Як отримати е-рецепт на знеболювальне

Видати е-рецепт лікар може за умови, що пацієнт зареєстрований в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Зареєструвати пацієнта в ЕСОЗ може будь-який лікар, до якого він звернеться. Усі пацієнти, які уклали декларації з лікарем, уже зареєстровані в системі.

Виписати е-рецепт має право як вузький спеціаліст, так і сімейний лікар. Після огляду та діагностики лікар має внести дані про здоровʼя пацієнта в ЕСОЗ і зафіксувати ліки, які призначив, як електронний рецепт. Пацієнт отримає СМС-повідомлення з номером рецепта й унікальним кодом погашення.

За потреби, лікар або медсестра чи медбрат можуть надрукувати інформаційну довідку. Така довідка містить інформацію:

  • про рецепт;
  • діючу речовину препарату;
  • дозування;
  • тривалість лікування;
  • рекомендації щодо прийому.

Отримати повторний е-рецепт на наркотичні ліки можна дистанційно — у разі затяжного чи хронічного захворювання або за необхідності подовжити лікування. У такому випадку пацієнт отримає СМС-повідомлення з номером е-рецепта та кодом підтвердження.

Якщо пацієнт звернеться по рецепт до лікаря, заклад якого не підключений до ЕСОЗ, лікар має виписати паперовий рецепт на бланку рожевого кольору з наскрізною нумерацією. Бланк лікар зобовʼязаний завірити підписом та печаткою.

Паперовий рецепт діятиме паралельно з електронним до 2023 року.

Як скористатися е-рецептом на знеболюювальні ліки

Отримати ліки за е-рецептом можна буде в аптеці, яка підключена до ЕСОЗ та має відповідну ліцензію.

Погасити е-рецепт в аптеці мають право зокрема й рідні чи близькі пацієнта. Достатньо назвати номер та код погашення рецепта.

Скористатися е-рецептом пацієнт або його представник може упродовж 10 днів.

Хто оплачує ліки

Оплачує наркотичні знеболювальні за е-рецептом пацієнт самостійно. Проте у 2023 році НСЗУ планує почати реімбурсацію цих препаратів, щоб пацієнти змогли їх отримувати безплатно або з невеликою доплатою, так як зараз отримують Доступні ліки.

 

За матеріалами сайту НСЗУ

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
88426

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9587

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді