В Україні виявили перший випадок інфікування штамом коронавірусу XBB.1.5

В Україні зафіксували перший випадок зараження новою сублінією варіанта SARS-CoV-2 «Omicron» XBB.1.5, або «Кракен»

В Україні виявили перший випадок інфікування штамом коронавірусу XBB.1.5

Випадок був виявлений у Сумській області в людини, яка не пройшла курс вакцинації проти коронавірусу. Про це повідомили в МОЗ.

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

За даними ВООЗ, XBB.1.5 не має специфічних мутацій, які б могли робити його більш небезпечним, ніж інші субваріанти. Водночас, порівняно з попередніми субваріантами, XBB.1.5 найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.

На своєму засіданні 5 січня 2023 року технічна консультативна група ВООЗ з еволюції вірусу дійшла висновку, що цей субваріант може сприяти збільшенню рівнів захворюваності. Також він доволі швидко заміщує стандартний варіант «Omicron», який циркулював раніше (наприклад, у США з 1% на 47-му тижні 2022 року до 8% на 50-му тижні).

Із 22 жовтня 2022 року до 11 січня 2023 року було зареєстровано 5288 випадків, викликаних субваріантом «Omicron» XBB.1.5, у 38-х країнах. Більшість із цих випадків зареєструвані в Сполучених Штатах Америки (82,2%), Великобританії (8,1%) і Данії (2,2%).

МОЗ нагадує, що головним засобом вберегтись від важкого перебігу захворювання на коронавірус та потенційно нових штамів, є вакцинація.

На початку січня головний державний сантіарний лікар України Ігор Кузін зазначив, що наразі в Україні є близько 8 млн доз вакцини трьох типів:

  • однодозова Johnson & Johnson;
  • дводозова Pfizer (дитяча та доросла форми);
  • дводозова CoronaVac. 

Нагадуємо, що курс вакцинації включає одну дозу вакцини Johnson & Johnson або дві дози іншої вакцини, доступної в Україні. Щоб продовжити захист, радьте пацієнтам зробити бустерне щеплення: перше — через п’ять місяців, друге — через чотири.

Раніше повідомлялося, що у світі поширюється новий штам коронавірусу XBB.1.5.

За матеріалом "Експертус Медзаклад"

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Програма підвищення кваліфікації «Нові вимоги до інфекційного контролю: від ВІК до утилізації відходів» — 30 балів БПР

Пройдіть онлайн-інтенсив Вищої школи головної медсестри, щоб упевнитися, що дотримуєтеся всіх вимог законодавства і нових правил щодо організації інфекійного котролю
3492

Форма № 063/о «Карта профілактичних щеплень»: бланк та правила оформлення

З'ясуйте, хто і як має заповнювати карту профілактичних щеплень, як правильно вносити виправлення до медичної довідки 063/о та зберігати документ. Скачайте бланк форми № 063/о та використовуйте в роботі
110151

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді