МОЗ продовжило дедлайн для реєстрації в ЕСОЗ: дата

Строк обов’язкового підключення надавачів медпослуг до ЕСОЗ через воєнний стан продовжено

SOZ.jpg

Через воєнний стан КМУ постановою від 30.12.2022 № 1469 подовжив строк обов’язкового підключення надавачів медпослуг до ЕСОЗ до 31 березня 2023 року.

Семінари та вебінари для медиків

Нагадуємо, що раніше МОЗ та КМУ зобов’язали заклади охорони здоров’я та інші суб’єкти господарювання незалежно від форми власності, які провадять медпрактику, зареєструватися і вести базову медичну документацію в ЕСОЗ. Ця вимога поширюється на всіх надавачів медпослуг, незалежно від рівня медичної допомоги, форми власності чи їх спеціалізації (постанова КМУ «Деякі питання провадження господарської діяльності з медичної практики» від 16.02.2022 № 126 (далі — Постанова № 126).

УВАГА! Вимога підключитися до ЕСОЗ не передбачає укладення договору з НСЗУ чи участь в програмі медичних гарантій. Також Постанова № 126 не зобов’язує керівників ЗОЗ отримувати нову ліцензію чи вносити зміни до чинних. 

Згідно з чинними вимогами законодавства, ЗОЗ мають зареєструватися та вести медичні записи в ЕСОЗ, а саме медичні висновки про тимчасову непрацездатність, про народження, електронні рецепти та направлення тощо. Поступова цифровізація медичної сфери дає змогу сформувати єдиний простір медичних даних з перевагами як для пацієнтів, так і для медиків.

Повна інформація про здоровʼя пацієнта, медичні записи, інформація про імунізації, лабораторні дослідження, госпіталізації тощо зберігається централізовано та захищено. А пацієнт отримує доступ до своєї електронної медичної карти, незалежно від того, в якому закладі він лікується — комунальному чи приватному.  За потреби та згоди пацієнта доступ до такої інформації зможе мати кожен лікар, до якого він звертається, як державної клініки, так і приватний спеціаліст. 

Нагадуємо, щоб почати працювати в ЕСОЗ, медзакладу чи лікарю-ФОП необхідно:

Після успішної реєстрації користувачі отримують доступ до ведення медичної картки пацієнта в електронному вигляді, сучасних міжнародних класифікаторів і довідників, ефективних цифрових інструментів лікаря, довідок та іншої медичної документації.

Нині ЕСОЗ наймасштабніша ІТ-система в Україні, в якій зареєструвалися близько 35 млн українців і 400 тис. медичних й аптечних працівників.

Раніше у МОЗ пояснили, як працювати з ЕСОЗ в умовах часткової відсутності світла та інтернету.

За матеріалом "Експертус Медзаклад"

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Як працює електронна система охорони здоров'я

З'ясуйте зі статті, які можливості забезпечує медзакладам і пацієнтам електронна система охорони здоров'я, які заклади мають там зареєструватися та які технічні вимоги до електронних медичних інформаційних систем
32064

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
94391

Що відомо про електронну систему БПР

Що таке електронна система БПР, для кого і коли її впроваджуватимуть? Хто буде надавати освітні послуги через електронну систему БПР? Читайте про це в статті
3455

Електронні медичні записи: як вести, щоб не втратити коштів від НСЗУ

Аби отримати оплату за надані послуги за Програмою медгарантій, медзаклади повинні звітувати про них в електронній системі охорони здоров'я. Як без помилок вести електронні медичні записи в ЕСОЗ
23892

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді