Які ліки українці можуть отримати безоплатно: роз'яснення від МОЗ

Незважаючи на війну, держава продовжує фінансувати програми, завдяки яким українці можуть отримувати ліки безоплатно в стаціонарі та амбулаторно. Які це ліки і як їх отримати?

Liku.jpg

У МОЗ розповіли, за якими державними програмами і яким чином українці можуть отримувати безкоштовні ліки амбулаторно та в умовах стаціонару.

Організація обігу медичних виробів та лікарських засобів

Отже, до безоплантних ліків належать:

  • Ліки з Національного переліку основних лікарських засобів. Ці ЛЗ медзаклади закуповують самостійно. Уточнити, чи є в ЗОЗ необхідні ліки, можна на інформаційних стендах, а також на сайтах регіональних департаментів та управлінь охорони здоров’я.
  • Ліки, які централізовано закуповують Медичні закупівлі України. Це стосується, в першу чергу, препаратів для лікування онкологічних хвороб, гемофілії, дитячого церебрального паралічу, туберкульозу. Інформація про залишки ліків, які закуповуються за державними програмами, доступна на сайті МОЗ, на інформаційних стендах медзакладів.
  • Ліки з місцевих програм, інформацію про які можна дізнатися на сайтах регіональних департаментів охорони здоров’я.
  • Ліки за програмою «Доступні ліки».

Раніше у МОЗ пояснили, чи може лікар виписати пацієнту паперовий рецепт на «Доступні ліки» у разі відсутності світла та зв’язку.

За матеріалами соцмереж МОЗ

 

 
 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Програма реімбурсації «Доступні ліки — 2024»

З'ясуйте, що передбачатиме програма «Доступні ліки» в Україні у 2024 році, який буде повний перелік доступних ліків та як ЗОЗ долучитися до програми. Скачайте актуальні Реєстри лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації
1613

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді