Верховна Рада ухвалила Державний бюджет України на 2023 рік: скільки коштів передбачено на соціальні видатки

Парламент ухвалив Держбюджет-2023: на що може розраховувати медицина?

photo_2022-11-04_09-38-54.jpg

3 листопада Верховна Рада України схвалила проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» у другому читанні та в цілому.

Семінари та вебінари для медиків

«Ми шукали рішення для посилення міжнародної підтримки у наступному році не тільки для вирішення нагальних проблем, пов’язаних із відбудовою критичної інфраструктури та соціальною підтримкою громадян, але й піднімали питання подальшого відновлення країни», – зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко під час виступу у Верховній Раді.

Отже, бюджет-2023 в Україні буде дефіцитним. Доходи передбачено на рівні 1 трлн 330 млрд грн, видатки попередньо мають становити 2 трлн 640 млрд грн.

Ресурс на національну безпеку і оборону становить близько 50 % всього бюджету. Для вирішення питань соціального та економічного характеру, до яких належить і забезпечення галузі охорони здоров'я, передбачено збільшення видатків державного бюджету в порівнянні з першим читанням проєкту держбюджету, зокрема на:

  • виплату пенсій – на 39 млрд грн (до 272 млрд грн);
  • фонд ліквідації наслідків збройної агресії – на 16 млрд грн (до 35,5 млрд гривень). Визначені такі напрями спрямування коштів фонду:
    • будівництво та ремонт громадських будівель, об’єктів критичної інфраструктури;
    • забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та осіб, які втратили житло внаслідок бойових дій;
    • закупівля шкільних автобусів та спеціального транспорту для закладів охорони здоров’я та комунальних підприємств.

За матеріалами сайту КМУ

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Фінансування БПР медичних працівників — 2024

Як держава фінансуватиме безперервний професійний розвиток працівників сфери охорони здоров’я у 2024 році? Чи змінився розмір відшкодування з минулого року, і хто може на нього розраховувати? Читайте про це у статті
1660

Енергоефективність медзакладу: як підвищити

Одна з найбільших статей витрат ЗОЗ — витрати на енергоносії. В умовах воєнного стану економія бюджету медустанови особливо актуальна. Як підвищити енергоефективність медзакладу, читайте у статті
4590

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді