Уряд представив проєкт бюджету на 2023 рік: які видатки передбачені на медицину?

Кабмін подав до Верховної Ради проєкт державного бюджету України на 2023 рік. Що передбачено на галузь охорони здоров'я?

roman-synkevych-C4pwAAXbYJo-unsplash.jpg

КМУ подав проєкт бюджету на 2023 рік до Верховної Ради. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль назвав бюджет 2023-го року бюджетом для перемоги. Уже зараз урядовці чесно говорять суспільству, що рік буде непростим. Війна — це дорого. Дуже дорого. Скільки коштів пердачається виділити на медицину?

Пройдіть курс "Успішний управлінець закладу охорони здоров'я — 2023"

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у своїй промові наголосив:

"Головне завдання — максимально ефективно використовувати кошти, які у нас є. У бюджеті, який КМУ подає ВРУ, один головний пріоритет — оборона та безпеканашої країни.1 трлн 136 млрд грн або майже 50% всього бюджету буде спрямовано для сектору безпеки й оборони. Це зарплати військових, забезпечення армії, ремонти й закупівлі техніки та зброї і багато інших важливих для оборони речей. Порівняно з минулорічним проєктом видатки на безпеку й оборону зростуть у понад чотири рази".

А що ж буде виділено на медицину у 2023 році? Галузь охорони здоров'я Денис Шмигаль теж згадав у промові:

"Другий пріоритет — соціальні програми. Пенсії, субсидії, допомога малозабезпеченим родинам, виплати внутрішньо переміщеним особам,витрати на медицинута освіту — це ще 35% від усіх видатків у проєкті бюджету. Це понад 800 млрд грн".

Інакше кажучи, з кожної бюджетної гривні 50 копійок піде на армію та безпеку, ще 35 копійок — на соціальні виплати, медицину та освіту. Усі інші видатки скорочуватимуться. Головна стаття економії — це зменшення видатків на органи державної влади. КМУ зменшує кількість чиновників, урізає зарплати та премії. За винятком силових структур, видатки на утримання органів державної влади скоротяться на 11,6 млрд грн порівняно з 2022 роком.

Також у рамках кошторису-2023 КМУ створює бюджетний Фонд ліквідації наслідків збройної агресії у розмірі не менше 19 млрд грн. Там заплановано акумулювати конфісковані кошти росії та росіян, а також міжнародну допомогу на швидке відновлення. Також проєкт передбає додаткову дотацію на компенсацію витрат для місцевих бюджетів у зв’язку з війною в розмірі 24 млрд грн.

З промови прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля
за матеріалами КМУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8120

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді