Як буде фінансуватися Програма медичних гарантій на 2023 рік

Фінансування програми медгарантій: плани на осінь і 2023 рік у коментарі голови НСЗУ Наталії Гусак

photo_2022-09-21_09-37-45.jpg

Голова НСЗУ Наталія Гусак розповіла про те, як працює Програма медичних гарантій в умовах воєнного стану, а також поділилася планами її фінансування на 2023 рік. Нижче наводимо основні тези з її інтерв'ю для censor.net.

Програма медичних гарантій

Чи скоротить КМУ фінансування ПМГ у 2023 році?

Уряд, Мінфін та МОЗ роблять усе можливе, щоб цього не сталося. НСЗУ також буде вкотре перерозподіляти кошти за окремими напрямами, щоб запропонувати в жовтні окремий пакет для первинки з надання психологічної допомоги. Також Нацслужба планує переглянути підходи до реабілітації. Адже на реабілітаційну допомогу мають розраховувати люди, які постраждали внаслідок військових дій. Вони потребують більшого циклу реабілітації та більше витрат.

На які напрями, окрім реабілітації, НСЗУ спрямує більше коштів?

Безумовно, такі напрями, як хірургічна медична допомога і стаціонарна медична допомога, потребують більше коштів. Уже помітно, що зростає більш дороговартісне лікування — опіки, травми тощо. Тому НСЗУ переглядатиме підходи і коефіцієнти для оплати послуг за цими напрямами, щоб забезпечити медичну допомогу в повному обсязі.

За якими напрямами НСЗУ платить менше?

НСЗУ перестала окремо платити за вакцинацію проти COVID-19. Обсяги вакцинації значно зменшились. Тому наразі її здійснюєть у межах пакета з первинної медичної допомоги. Для людей вона залишається безоплатною.

Водночас через війну в багатьох регіонах України зросла кількість пацієнтів, яким потрібна медична допомога. Тому НСЗУ з 1 вересня доконтрактовує заклади, щоб покращити доступність до медичних послуг і збільшити кількість лікарень, які надають допомогу при інсультах, інфарктах, пологах і неонатальну допомогу. За цей час на допомогу при пологах пропозиції подали 13 медзакладів, на лікування інсультів — 4, на інфаркти та неонатальну допомогу — по одному.

За матеріалами "Експертус Медзаклад"

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50161

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3438

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6738

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді