П’ять місяців повномасштабної війни: як працює система охорони здоров’я

Від початку повномасштабної російської агресії загинули щонайменше 18 медичних працівників, ще понад 50 поранені. Не підлягають відновленню 123 об’єкти системи охорони здоров’я, Потребують відновлення 746 об’єктів системи охорони здоров’я, не підлягають відновленню — 123. Ці дані постійно змінюються

П’ять місяців повномасштабної війни: як працює система охорони здоров’я

Попри те, що ворог цілеспрямовано знищує медичну інфраструктуру, українська система охорони здоров’я працює та трансформується відповідно до потреб, які постали під час війни. Зараз триває збір коштів у межах ініціативи UNITED24, робота над створенням Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, ініційованої першою леді. МОЗ постійно організовує медичну евакуацію пацієнтів за кордон, сприяє працевлаштуванню внутрішньо переміщених медиків, удосконалює систему реабілітації в Україні.

Наказ про припинення виплати середнього заробітку мобілізованому

«Ми обовязково відновимо те, що зруйнувала країна-агресор. Кожну лікарню, кожну амбулаторію. Але головне — робота над відновленням людини, її ментального та фізичного благополуччя. Бо війна довела: найцінніше — це люди, наші громадяни, ті, хто віддано її захищає, підтримує і працює на нашу спільну перемогу. Відновимо людину — людина відновить все!» — сказав міністр охорони здоровя України Віктор Ляшко.

Щотижня здійснюють у середньому чотири евакуаційні рейси для лікування українців за кордоном. Наших пацієнтів у спеціалізованих клініках приймають уже 17 держав. Також організовано 17 медичних конвоїв, якими дітей з онкологічними захворюваннями транспортували на лікування за кордон. Усього на лікуванні за кордоном перебувають 1274 українці.

МОЗ продовжує забезпечувати виплату базових заробітних плат: не менше ніж 20 000 грн для лікарів та не менше ніж 13 500 грн для медичних сестер.

УВАГА! Кошти нараховуються навіть тим лікарям, які не мають можливості виїхати з тимчасово окупованих територій.

Упродовж повномасштабної війни працевлаштували 3629 внутрішньо переміщених медиків.

Почали відновлювати зруйновані заклади охорони здоров’я. Перші результати побачимо вже восени.

Продовжує працювати програма «Доступні ліки». Як і раніше, пацієнти можуть отримувати ліки з переліку безплатно або з невеликою доплатою.

За всією цією роботою стоять люди. І це найголовніше. Дякуємо всім незламним медикам, які продовжують працювати, щоб рятувати і зберігати життя українців!

Раніше міністр уточнив, які заклади мають право лікувати пацієнтів з інфарктом і інсультом.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9233

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді