В Україні створять університетські лікарні та центри симуляційної медицини

Про співпрацю домовилися із польськими колегами

В Україні створять університетські лікарні та центри симуляційної медицини

У межах візиту до Республіки Польща українська делегація на чолі з міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшком відвідала Центр симуляційної медицини Люблінського медичного університету (ЛМУ). Його вважають одним із найкращих у Європі. Представники делегації поспілкувалися з проректором ЛМУ і керівником Центру симуляційної медицини професором Камілом Торресом і дізналися, як організувати мережу таких центрів в Україні.

Онлайн-курси для медиків

«Процес створення університетських клінік та лікарень в Україні є незворотнім. Адже, функціонування клінік — це стратегія розвитку для вищої медичної освіти, її майбутнє. Не може успішно розвиватися університет та готувати конкурентних фахівців, якщо у нього відсутня власна клінічна база для навчання. У нашому баченні, університетська клініка — це насамперед потужна, велика і багатопрофільна лікарня, що створює можливості для навчання та досліджень», — зазначив Віктор Ляшко.

Центр симуляційної медицини

Центр симуляційної медицини ЛМУ облаштований як повноцінна лікарня, укомплектований новими моделями обладнання та медтехніки. Утім, замість пацієнтів там спеціальні манекени, які максимально пристосовані до вивчення симптоматики, проведення медичних маніпуляцій та оперативних втручань.

Центр має навчально-тренувальну мету. Там удосконалюють свої практичні навички майбутні акушери, парамедики та студенти лікарської справи.

Загалом симуляційну медицину використовують, щоб навчати майбутніх лікарів та медичних сестер базових клінічних навичок, розвивати професійну компетентності дипломованих фахівців, а також запобігати лікарським помилкам задля підвищення безпеки пацієнтів.

У центрі є:

  • різні зали інтенсивної терапії
  • операційні зали
  • палати для важкохворих
  • стоматологічні кабінети, де використовуються тренажери та моделі, що допомагають майбутнім лікарям вдосконалювати техніки для надання оперативної медичної допомоги різного профілю

У залах із симульованими пацієнтами майбутні лікарі мають змогу вчитися комунікувати з пацієнтами та їхніми родичами, тренуватися діяти та інформувати пацієнта в тій чи іншій ситуації.

У центрі також працює комп’ютерний контроль знань та система моніторингу виконання практичних завдань, щоб об’єктивно оцінювати рівень підготовки здобувачів медичної освіти.

✅✅✅ Семінари та вебінари для медиків

Університетські лікарні

Фахівці МОЗ України також відвідали дві університетські лікарні міста Любліна, щоб перейняти досвід колег і відтак втілити його в Україні.

На базі університетських лікарень здійснюють практичну підготовку студентів-медиків, а також післядипломне навчання та безперервний професійний розвиток дипломованих лікарів і медичних сестер. Студентів та слухачів навчають викладачі медичних університетів і лікарі-практики.

Українська та польська сторони домовилися співпрацювати надалі, щоб створити багатопрофільні університетські лікарені та симуляційні центри при кожному з медичних університетів у межах програми з відновлення України.

Нагадаємо, МОЗ затвердило клінічний протокол «Менопаузальні порушення та інші розлади в перименопаузальному періоді».

За матеріалами сайту МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді