Як працює МСЕК в умовах воєнного стану

Нововведення діятимуть, допоки триватиме воєнний стан на території України та протягом шести місяців після його припинення або скасування

Як працює МСЕК в умовах воєнного стану


КМУ ухвалив постанову про «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України» від 08.03.2022 № 225. А постановою від 30.03.2022 № 390 уніс до неї зміни.

Робота ЗОЗ в умовах воєнного стану

Встановлення інвалідності

Якщо особа, що звертається для встановлення інвалідності, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), комісія може прийняти рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії (ЛКК).

Кримська республіканська, обласні, центральні міські у Києві та Севастополі, міські, міжрайонні та районні МСЕК функціонують з дотриманням принципу екстериторіальності та забезпечують проведення медико-соціальної експертизи за направленням ЛКК незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, яка звертається для встановлення інвалідності.

Окрім того, за неможливості направити, у тому числі заочно, осіб із тимчасовою непрацездатністю на медико-соціальну експертизу у визначені строки, лікуючий лікар або ЛКК:

  • вирішує, чи подовжити тимчасову непрацездатність, без направлення на МСЕК
  • направляє на МСЕК не пізніше ніж через місяць після припинення або скасування воєнного стану

✅✅✅ Первинна медична допомога в умовах воєнного стану

Індивідуальна програма реабілітації

Із пункту 14 Положення про індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю, затвердженого постановою КМУ від 23.05.2007 № 757, прибрали норму про періодичність оглядів МСЕК або ЛКК:

Було

Стало

МСЕК або ЛКК під час чергового огляду особи з інвалідністю чи дитини з інвалідністю за зверненням реабілітаційної установи або у порядку нагляду за виконанням індивідуальної програми, але не рідше ніж один раз на два роки, переглядає реабілітаційні заходи, передбачені індивідуальною програмою.

МСЕК або ЛКК під час чергового огляду особи з інвалідністю чи дитини з інвалідністю за зверненням реабілітаційної установи або у порядку нагляду за виконанням індивідуальної програми переглядає реабілітаційні заходи, передбачені індивідуальною програмою, та за результатами їх перегляду коригує індивідуальну програму або складає нову індивідуальну програму.

Повторний огляд

Якщо повторний огляд припав на період дії воєнного стану, його переносять на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направити:

  • осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою КМУ від 03.12.2009 № 1317
  • дітей з інвалідністю лікарем до ЛКК відповідно до Порядку встановлення лікарсько-консультативними комісіями інвалідності дітям, затвердженого постановою КМУ від 21.11.2013 № 917

Інвалідність і ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо повторний огляд не вдасться провести раніше.

На такий самий строк продовжується індивідуальна програма реабілітації (ІПР) особи з інвалідністю чи дитини з інвалідністю, якщо повторний огляд припав на період дії воєнного стану, але така особа не має можливості пройти МСЕК, а в дитина — ЛКК закладу охорони здоров’я. Аналогічно строк продовження можна скоротити, якщо вдасться провести повторний огляд і отримати відповідну ІПР раніше, ніж через шість місяців після закінчення воєнного стану.

Раніше МОЗ розповіло, як вносити медичні записи до ЕСОЗ в умовах воєнного стану.

Підготувала Ольга Дубина,

головний редактор Експертус Медзаклад



Друзі, у цей тяжкий час ми хочемо бути для вас корисними, тому продовжуємо працювати! Редакції експертно-правової системи «Експертус Медзаклад» і журналів «Управління закладом охорони здоров’я» та «Довідник головної медичної сестри» надають для вас знижку 50% на свої продукти на 6 місяців.

Замовте журнал в інтернет-магазині або зателефонуйте 0 800 212 012 (дзвінки безплатні).

Вистоїмо. Перемога близько!

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

СОПи для медсестер: зразки

Зібрали СОПи для медсестер, які можуть знадобитися в щоденній роботі. Зокрема визначили й ті, що актуальні під час воєнного стану
178793

Програма підвищення кваліфікації у Вищій школі БПР «Правова освіта медпрацівників: як захиститися від конфліктів, штрафів та суду»

Після навчання знатимете, у яких випадках закон на вашому боці і почуватиметеся впевнено під час догляду пацієнтів, спілкування з керівником, перевірок державних органів
4663

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді