МОЗ продовжить перший етап кампанії з вакцинації дітей проти поліомієліту

UA RU
Перший етап кампанії розпочався 1 лютого

МОЗ продовжить перший етап кампанії з вакцинації дітей проти поліомієліту

За третій тиждень кампанії щеплення проти поліомієліту в Україні захист отримали 40 026 дітей віком від 6 місяців до 6 років (1 або 2 дози ІПВ). Із них 20 735 отримали першу дозу (23%) та 19 291 — другу (35%).

Відділ з інфекційного контролю: як створити й організувати роботу

Найвищі показники охоплення в таких областях:

  • Дніпропетровській — 92%
  • Кіровоградській — 42%
  • Вінницькій — 41%
  • Луганській — 41%

Найнижчі показники у Львівській (19%), Полтавській (22%), Черкаській (22%), Київській (22%), Сумській (22%), Запорізькій (22%) областях. Усього на першому етапі заплановано щепити 144 тис. дітей. Нині виконано 28% від плану.

«Темпи вакцинації залишаються недостатніми. Водночас високе охоплення щепленнями на першому етапі — ключова складова для подолання спалаху поліомієліту. Сьогодні діти, які не мають всіх необхідних щеплень проти поліо, у небезпеці. Проте результати перших трьох тижнів кампанії довели, що потрібен додатковий час на завершення кампанії форсованої імунізації», — заявив головний державний санлікар Ігор Кузін на селекторній нараді з регіональними координаторами.

МОЗ продовжить перший етап кампанії щонайменше на два тижні. Відповідне рішення зʼявиться на сайті міністерства найближчим часом.

«Наше завдання — виявити якомога більше дітей, які мають порушення Національного календаря щеплень, або не мають їх взагалі, і вакцинувати. Адже тільки це допоможе нам здолати поліомієліт – страшну хворобу, яка повернулася в Україну», — додав Кузін.

✅✅✅ Вакцинація дітей від COVID-19: кого щеплювати та які особливості

Нагадаємо: у жовтні 2021 року в Україні зафіксували випадок поліомієліту в Рівненській області. За результатами досліджень у Регіональній референс-лабораторії м. Гельсінкі, півторарічна дівчинка інфікувалася дериватом вакцинного поліовірусу типу 2 (VDPV2) та має параліч.

Аби надати кожній дитині індивідуальний захист від інфікування поліовірусом, з 1 лютого 2022 року розпочалася кампанія імунізації проти поліо (наказ МОЗ «Про затвердження Плану заходів з реагування на спалах циркулюючого вакциноспорідненого поліовірусу тип 2» від 30.12.2021 № 2922). На першому етапі вакцинують тих дітей, котрі пропустили одне з перших щеплень у 2 та 4 місяці згідно з Календарем профілактичних щеплень або не отримали їх зовсім. Щеплюють їх інактивованою вакциною (інʼєкціями).

Окрім того, держава закупила вакцину виробництва «Імовак Поліо» (Санофі Пастер, Франція). Вакцина безпечна, ефективна, прекваліфікована ВООЗ і захищає від усіх типів поліовірусу. ЇЇ вже розподілили по регіонах. Відповідне рішення МОЗ затвердило наказом від 26.01.2022 № 168.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
4882

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
115541

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
11459

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді