1 лютого стартує кампанія зі щеплення дітей від поліомієліту

Таких заходів необхідно вжити через виявлення вірусу у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті восени 2021 року — одна дитина отримала параліч, а 19 були контактними і мали безсимптомний перебіг. Ще один випадок поліомієліту зафіксували в Україні 24 січня 2022 року

1 лютого стартує кампанія зі щеплення дітей від поліомієліту

Наказом від 30.12.2021 № 2922 МОЗ затвердило План заходів з реагування на спалах циркулюючого вакциноспорідненого поліовірусу тип 2. План передбачає два етапи вакцинації.

Як відсторонити невакцинованого працівника

Етап 1. Кампанія щеплення вакциною ІПВ дітей віком від 6 місяців до 6 років, які не отримали необхідної кількості доз, відповідно до Національного календаря щеплень. Починається 1 лютого і триватиме три тижні. Цей етап необхідний для захисту невакцинованих дітей від інфікування. У його межах щеплення мають отримати майже 140 тис. дітей.

На реалізацію першого етапу держава додатково закупила 400 тис. доз якісної вакцини.

Етап 2. Дітей віком до 6 років щеплюватимуть вакциною ОПВ, навіть якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до Національного календаря. Цей етап необхідний для захисту від інфікування та зупинення циркуляції вірусу. Упродовж другого етапу заплановано охопити до 550 тис. дітей. Дати проведення МОЗ оголосить заздалегідь.

«Через низький рівень охоплення щепленнями поліо повернувся в Україну. Це ставить під загрозу кожну невакциновану або не повністю вакциновану дитину. Перший етап реагування на спалах поліомієліту триватиме три тижні. Щоби задовольнити загальну потребу, а також забезпечити проведення цього етапу, держава додатково закупила 400 тисяч доз якісної вакцини. Ми маємо всі можливості для того, щоб вийти на рекомендований ВООЗ рівень охоплення щепленнями — 95% — і захистити наших дітей», — сказав Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України.

5—10% тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, помирають через ураження дихальних м’язів. 1 з 200 інфікованих вірусом поліомієліту отримує параліч на все життя.

Щеплення від поліомієліту безоплатні. Щоб їх отримати, потрібно звернутися до сімейного лікаря чи в найближчу амбулаторію.

Раніше МОЗ радило, як уберегти дітей від COVID-19.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
4880

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
115538

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
11456

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді