Ліки від COVID-19 в Україні: «Ремдесивір» прибув, «Молнупіравір» — поїхав у регіони

UA RU
В Україну доставлено понад 40 тис. флаконів лікарського засобу «Ремдесивір». А 60 тис. курсів «Молнупіравіру» МОЗ розподілило в регіони. Обидва препарати використовують для лікування COVID-19. Першочергово їх призначають пацієнтам із груп ризику

Ліки від COVID-19 в Україні: «Ремдесивір» прибув, «Молнупіравір» — поїхав у регіони

«Ремдесивір»

43 711 флаконів «Ремдесивіру» (100 мг) доставлено в країну. Їх придбало ДП «Медичні закупівлі України» за кошти державного бюджету. Вартість одного флакону препарату становить 300 грн. Усього на 43 711 флаконів було витрачено 13 113 300 грн.

Як оформити та подати документи до Держлікслужби

«Ремдесивір» (торговельна назва Veklury) розробила компанія Gilead Sciences, Inc. Препарат закуповують США, ЄС, Великобританія, Ізраїль, Японія, Сингапур, ОАЕ, Таїланд та інші країни. В Україні він дозволений для використання в стаціонарному лікуванні пацієнтів з COVID-19, які входять у групи ризику.

«“Ремдесивір” уже показав свою користь у лікуванні важких станів під час COVID-19. Хоч перебіг хвороби, викликаної штамом «Омікрон», є не таким складним, як було раніше, цей препарат все одно є дуже потрібним. Ще наприкінці минулого року на доручення МОЗ було закуплено більше 60 тис. флаконів препарату «Ремдесивір», з яких 20 тис. ще у січні було розвезено в регіони», — повідомив заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Комаріда.

Найближчими тижнями МОЗ розподілить закуплену партію «Ремдесивіру» між закладами охорони здоров’я, відповідно до потреб кожного регіону.

✅✅✅ Локальний формуляр лікарських засобів: порядок розроблення

«Молнупіравір»

МОЗ розподілило за областями 60 тис. курсів «Молнупіравіру». За словами Олександра Комаріди, найближчим часом логісти почнуть доставляти його до закладів охорони здоров’я.

«Молнупіравір» — це препарат для лікування COVID-19 прямої дії. Він блокує фермент, потрібний вірусу для відтворення генетичного коду. Так лікарський засіб запобігає розмноженню вірусу та знижує ризик важкого перебігу хвороби.

Препарат випускається у формі пігулок, не має особливих вимог зберігання, і його зручно приймати.

Сімейні лікарі першочергово призначатимуть «Молнупіравір» пацієнтам із груп ризику, щоб убезпечити хворих від переходу із легкого ступеня тяжкості захворювання до середнього та важкого.

Згодом в Україну надійдуть ще 240 тис. курсів. Із них 75 тис. прибудуть до кінця цього тижня.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що заклади збиратимуть потреби для закупівель ліків та медвиробів через систему MedData.

За матеріалами сайту МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
97503

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді