Фельдшери, акушерки і всі-всі-всі: МОЗ пояснило, кому з медпрацівників піднімуть зарплату

UA RU
Аби отримувати більшу базову зарплату, працівники повинні відповідати вимогам, встановленим до займаної ними посади

Фельдшери, акушерки і всі-всі-всі: МОЗ пояснило, кому з медпрацівників

КМУ підвищив базову зарплату медпрацівникам на 2022 рік. Так, розмір нарахованої заробітної плати медичним працівникам закладів охорони здоров’я державної або комунальної форми власності за повністю виконану місячну (годинну) норму праці встановлюється у межах фонду оплати праці на рівні:

  • не менше 20 000 грн — лікарям (крім лікарів-інтернів) та професіоналам з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я
  • не менше 13 500 грн — для посад молодших спеціалістів з медичною освітою (фахових молодших бакалаврів), фахівцям з початковим рівнем (короткий цикл) вищої медичної освіти (раніше — середня спеціальна освіта), першим (бакалаврський) рівнем вищої медичної освіти і магістрів з медсестринства

Чи має право Держпродспоживслужба перевірити ваш ЗОЗ

Норму про підвищення базової зарплати містить постанова КМУ «Деякі питання оплати праці медичних працівників у закладах охорони здоров’я» від 12.01.2022 № 2 (далі — Постанова № 2).

Перелік посад професіоналів з вищою немедичною освітою затверджений наказом МОЗ від 24.02.2021 № 346. Вимоги до них містить Випуск 78 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників «Охорона здоров’я», затверджений наказом МОЗ від 29.03.2002 № 117 (далі — ДКХП № 78). Зокрема, документ визначає вимоги до професіоналів з вищою немедичною освітою:

  • медико-лабораторної справи у сфері охорони здоров’я
  • медико-профілактичної справи у сфері охорони здоров’я
  • які працюють у бюро судово-медичної експертизи

Що стосується акушерів і фельдшерів, то ДКХП № 78 містить і такі посади, як:

  • акушерка (молодший спеціаліст)
  • акушерка жіночої консультації (молодший спеціаліст)
  • акушерка стаціонару (молодший спеціаліст)
  • фельдшер (молодший спеціаліст)
  • фельдшер-лаборант (молодший спеціаліст або бакалавр)
  • фельдшер санітарний (молодший спеціаліст)
  • фельдшер із санітарної освіти (молодший спеціаліст)
  • фельдшер з медицини невідкладних станів (фахівці з початковим рівнем (короткий цикл) вищої медичної освіти, раніше — середня спеціальна освіта)

Ці посади належать до фахівців, а саме — молодших спеціалістів з медичною освітою або першим (бакалаврський) рівнем вищої медичної освіти або фахівців з початковим рівнем (короткий цикл) вищої медичної освіти.

МОЗ наказом від 06.11.2015 № 1151 затвердило таблицю відповідності переліку спеціальностей. Згідно з нею спеціальності галузі знань Медицина (які були до 2015 року) — Лікувальна справа (5.12010101), Сестринська справа (5.12010102), Медико-профілактична справа (5.12010103) — прирівнюються до спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров’я» 223 «Медсестринство». Зміни з 2015 року перегляньте в Таблиці.

✅✅✅ Як оплачувати працю медперсоналу у 2022 році

Що має містити диплом медпрацівника із 2015 року

Посада

Спеціальність

Спеціалізація

Професійна кваліфікація

Фельдшер

Медсестринство

Лікувальна справа

Фельдшер

Акушерка

Акушерка

Тобто положення Постанови № 2 поширюється на категорії працівників, які зазначені у вищезгаданих переліках. Такі працівники повинні відповідати вимогам, встановленим до займаної ними посади.

Нагадаємо, раніше Віктор Ляшко заявив, що медпрацівники отримають усі надбавки наприкінці розрахункового місяця.

За матеріалами сайту МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді