Ризик померти від COVID-19 у невакцинованих українців зростає вдесятеро, — Ляшко

UA RU
Ризик смертності від COVID-19 у невакцинованих українців вищий у 10 разів порівняно з вакцинованими, а ризик госпіталізації — у 4,5 раза. На цьому наголосив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко

Ризик померти від COVID-19 у невакцинованих українців зростає вдесятеро, — Ляшко

Нині вже не викликає сумніву той факт, що абсолютно у всіх куточках світу шанси на життя напряму пов’язані з вакцинальним статусом, підкреслив міністр.

Яка відповідальність загрожує за фальшиві COVID-сертифікати

«У 2022-му світ продовжує вчитися жити з COVID-19. Напевно, нові мутації вірусу SARS-CoV-2 потребуватимуть більш дієвих засобів стримування та запобігання зростанню захворюваності, зокрема й ще більшого охоплення населення вакцинацією у 2022 році», — зазначив Віктор Ляшко.

Згідно з інформацією з відкритих джерел, COVID-19 частіше призводить до смерті невакцинованих, ніж тих, хто пройшов повний курс вакцинації:

  • у Швейцарії — майже у 22 рази
  • у США — від 5 до 7 разів, залежно від вакцини
  • у Франції — у 8 разів, зі збільшенням ризику смертельного перебігу хвороби в осіб старшого віку

«Щодо даних в Україні, то ризик смертності серед невакцинованого населення більший, ніж у повністю вакцинованого, в 10 разів. За четвертий квартал 2021 року майже 95% осіб, що померли, були невакциновані», — зауважив міністр.

За даними Електронної системи охорони здоров’я, станом на кінець грудня 2021 року частка вакцинованих пацієнтів серед госпіталізованих становила 11,7%. Відповідно, 88,3% осіб, що були госпіталізовані, не проходили курс щеплення.

Нині найвищі показники смертності спостерігаються у віковій групі 60+ років. Вакцинацію від COVID-19 першою дозою у цій віковій групі отримали 38,9% людей. Утім, через супутні захворювання коронавірус найбільш небезпечний саме для них.

«Вакцинація базовим курсом щеплень та бустерною дозою — найкращий захист, який може врятувати життя вам та вашим близьким. Не зволікайте!» — закликав Віктор Ляшко.

Нагадаємо, раніше головний санлікар заявив, що бустер посилює захист від COVID-19 та не спричиняє збільшення побічних ефектів.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
5298

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
118659

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9234

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
12154

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді