Головний санлікар: Бустер посилює захист від COVID-19 та не спричиняє збільшення побічних ефектів

UA RU
Після бустерної дози вакцини проти COVID-19 не реєструють збільшення побічних реакцій. Натомість ефективність захисту людини від коронавірусної хвороби лише зростає. Про це в інтерв’ю BBC заявив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін

Головний санлікар: Бустер посилює захист від COVID-19 та не спричиняє збільшення побічних ефектів

Попри те, що нині понад 50% українців взагалі не щеплені, у 2022 році вакцин вистачить на всіх, запевнив головний санлікар. Україна має контракти на постачання 25 млн доз Pfizer впродовж цього року та 6,5 млн CoronaVac. Ще близько 10 млн доз планують отримати як допомогу за механізмом Covax. За словами Ігоря Кузіна, такої кількості має вистачити, щоб вакцинувати взагалі нещеплених людей і зробити бустерні дози.

Яка відповідальність загрожує за фальшиві COVID-сертифікати

Бустер рекомендовано робити мРНК вакцинами — це Pfizer або Moderna. Між ними можна обирати. Виняток — якщо перші дві дози людина отримала вакциною CoronaVac. Тоді бустер варто робити Pfizer або CoronaVac.

«Відповідно до офіційних рекомендацій, людина, яка отримала щеплення CoronaVac, може отримати бустер CoronaVac або Pfizer. Ефективність після трьох доз CoronaVac складає на рівні 88—90%. Після CoronaVac плюс бустер Pfizer — ефективність в середньому 92—95%», — пояснив Ігор Кузін.

За його словами, після бустерної дози не реєструють якогось збільшення побічних ефектів. У країнах, де вже широко запроваджують бустер, кількість несприятливих подій така ж сама, як і при базовому курсі щеплень.

Оптимальний термін введення бустерної дози — від шести до дев’яти місяців після другої дози. Але навіть якщо людина прийде вакцинуватися через десять місяців, то все одно буде бустер, запевнив головний санлікар. Якщо ж прийде раніше, то щеплення не отримає.

Нагадаємо, раніше МОЗ схвалило бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для всіх вакцинованих.

За матеріалами сайту ВВС

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
5298

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
118659

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9233

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
12154

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді